Nintendo 3DS är en i mitt tycke både underskattat och undernärd konsol, premissen är i sin helhet ganska lysande (och då talar jag inte om 3D-effekten) utan snarare det riktigt exakta gyrot och även Streetpass, i och med  att 3DS har både en stegräknare och konstant nätuppkoppling så skapar det intressanta scenarion.

Just nu så är det nästan dödfött med spel som tar vara på den tekniken. Två spel som har lyckats riktigt bra är två som är inbyggda i maskinen. I Mii Plaza kan man, givetvis, se sin egen Mii men även andra Miis som man har mött. Hur gör man detta? Jo, låt maskinen vara i sovläget så känner den automatiskt av när det är en annan 3DS-ägare i närheten. Då kan man helt enkelt ”plocka in” den andres Mii in till sin 3DS. Att fånga Miis har även stor betydelse i de båda spelen. Ena spelet går ut på att byta pusselbitar mellan varandra som sedan skapar en 3DS-bild på någon Nintendo-karaktär. Det genialiska är dock Streetpass Quest som är ett riktigt basic J-RPG där ens karaktärer som man använder för att strida med helt enkelt är andra Miis som man har träffat på. När man har använt en Mii en gång så måste man däremot träffa denna 3DS-ägare igen.

Detta är en helt suverän spin på Pokémon-fenomenet! Meningen med Pokémon är ju i sin grund att samla monster. Problemet har alltid varit dock att det är – fram tills White/Black – ganska omständigt, det kräver lång tid eller dyra tillbehör. Därför är det ju riktigt häftigt att man kan få samma resultat av att bara “gå förbi varandra”. Detta kräver ingen tid eller kraft ifrån spelaren och det har närmast blivit en besatthet hos mig att alltid ha med mig min 3DS var jag än går, man vet ju aldrig var man kan hitta nya Miis och man vill fånga upp fler och fler. Om man inte skulle möta andra 3DS-ägare så räknas varenda steg man tar med maskinen i sovläget, för varje steg så får man ”pengar” som kan användas som substitut till att träffa på en annan ägare, d.v.s att man kan köpa ”krigare” eller ”pusselbitar” för dem.

Detta öppnar ganska intressanta scenarion, tänk er ett spel där ens karaktär eller ”virtuella plånbok” blir starkare ju mer man går runt med sin spelmaskin. Man får fler banor i ett spel ju fler ställen man besöker. 3DS kopplar ju ändå automatiskt upp sig till W-LAN så kanske man skulle kunna implementera något ”Gowalla”-liknande system där man får poäng eller achievements när man besöker olika ställen? I sin grund kanske fånigt simpla ideér men Wiis skakkontroll är även den ganska simpel i grunden, det är hur man använder det i spelen som spelar någon roll.

Wii blev ju en revolution för det ”fysiska sättet” att spela spel, att man går bort ifrån att bara styra spelets gång genom knappar. Borde då inte 3DS även få liknande succé? Här tar man ju det hela ett steg längre och att istället för att bara ’wiifta’ så uppmanas spelaren att faktist promenera och att konstant försöka leta upp flera 3DS-spelare att interagera med. Det enda som skrämmer mig där är att det blir lite Wii-fenomen i det fallet. Bra maskin i grunden med rejäla möjligheter men p.g.a. dåligt tredjepartsstöd eller driften utav utvecklare att: ”Nu utvecklar vi något dåligt snabbt så vi kan rida på vågen innan den tar slut”. Det vill säga exakt det som hände Wii. Det var en maskin som hade kunnat gå in i historien som något speciellt, men som tack vare uppsjön av dåliga spel och bristen på bra spel antagligen kommer förpassas i historien som en mellanmaskin.

Dessa små funktioner må vara fåniga men det är ibland de små detaljerna som fastnar i minnet hos spelarna. Många nyblivna 3DS-ägare som jag känner har tyckt att Streetpass är fånigt och onödigt men när jag har visat för dem hur det egentligen fungerar så har de efter det burit med sig 3DS-maskinen var de än har gått. Om det blir en sån reaktion för några minispel så borde väl spelutvecklarna kunna hitta någon bra idé att spinna vidare på?

Det ska bli riktigt intressant att se spelen som kommer nu och hur de tar tillvara på maskinens hårdvara. Hoppas verkligen att utvecklarna ser möjligheterna med 3DS och alla intressanta verktyg som maskinen ändå har att stoltsera med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.