Jag är ett stort fan av Nintendo 3DS. Jag tror att maskinen har en del att ge, möjligtvis inte så mycket utav 3D-effekten utan de sociala aspekterna som 3DS-maskinen ändå kan ge. Men sen sak som Nintendo MÅSTE förstå är att de verkligen behöver förbättra sin E-shop. Jag förstår verkligen inte, de har ju haft erfarenhet via Wiis onlineshop, där det i och för sig var lite förhäxat utav dåliga spelreleaser och dåligt stöd i Virtual Console. Det blev bättre sedan med några riktigt underbara WiiWare-titlar och några välvalda Virtual Console-releaser. Men ett problem som har förföljt Nintendo och digitala nerladdningar länge är, just det:

Dåligt spelutbud.

De bara måste förbättra sitt spelutbud på 3DS E-shop. Jag kan förstå att de första 3DSWare-spelen kan ta ett tag (Gameloft har släppt det första 3DSWare-spelet “Lets Golf 3D” nyligen) men för att ha den minsta chans emot appstore så måste de hålla priserna nere. 50 spänn för ett DSiWare-spel som de flesta faktist följer när de sätter prislapp är en bra gräns, men 60 spänn för ett Game Boy Color-spel känns väl lite saftigt? Zelda: Link’s Awakening DX kan man få tag på i originalkassett väldigt lätt för under 100kr exempelvis. Man får tänka på konkurrensen, PS Vita kommer antagligen ha en förbättrad onlineshop då jag tror att Sony lär sig av misstaget som var PSP Go. Appstore har mycket skitspel, men det finns många bra originalspel och suveräna återutgivningar, oftast för under 30 spänn (en personlig DOS-favorit är 7th Guest, det finns för 22 kronor i skrivande stund).

Vad är det som säger att Nintendo inte bara kan slänga ur sig olika NES-, SNES-, GB-, GBC- och GBA-spel? Möjligen även N64-spel till E-shop. Wii klarar ju dessa spel utan minsta problem och enligt vissa spelutvecklare är 3DS mer än kapabel att emulera det mesta ur Nintendos tidigare konsolarkiv. En parantes är att denna vecka kommer det enbart ut idiotiska calender-apps, Baseball (Game Boy-versionen) och Lets Golf 3D. Lets Golf är ett underhållande tidsfördriv på iPhone men ni förstår hur jag tänker? Ett annat problem med Nintendo är alltså:

Högt pris.

Kom igen?! 60 spänn för 3D-finputsningen utav Xevious? Har Xevious någonsin varit ett så populärt spel att det motiverar en prislapp på 60 kronor? Dragon’s Lair för 80 spänn?! iOS-versionen ligger just nu på 22kr och det är i princip ingen skillnad på versionerna.

Det jag menar är att iOS-plattformen har börjat få riktigt saftiga spel (för deras prisklass och i sammanhanget), stora spelstudior släpper riktigt intressanta tolkningar av sina större spel på iOS-plattformen och Android tar sakta igen. Vad har Nintendo just nu till E-shop? Zelda: Link’s Awakening DX. Det finns några intressanta DSiWare spel dock som är värda sitt pris. “Soul of Darkness” som är en otroligt underhållande Castlevania-klon. Men faktum är att de behöver förbättra sig. Tills de starka 3DSWare-titlarna kommer så kan ni väl göra en rak konvertering av era förstapartstitlar som ni redan har släppt på Wiis E-shop? Super Mario World eller vad som helst? Det borde väl inte ta så lång tid? Kom igen Nintendo, jag vill inte att ni förlorar onlinekriget  än en gång!

P.S. Jag är ytlig, släpp iallafall Punch-Out som 3D-remake. Kan ni göra det med Xevious kan ni lika bra göra det med med Punch-Out! D.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.