Okej bara för att nämna detta, jag älskar musik. Musik ska kunna vara något djupare än bara kortfattade underhållningssessioner.  Således fick jag en idé om att tipsa om musik som i mitt tycke är inspirerande, intressant och nyskapande på sitt egna lilla sätt men det är inte en vinkling som jag vill få när jag skriver, jag skulle vilja få fram hur mycket musik betyder för mig och jag vill försöka visa hur jag upplever musik.

Ganska länge har jag nog förstått att jag inte är en speciellt normal musiklyssnare. Var enda gång jag hör en låt jag tycker om så blir det ibland som en besatthet att förstå exakt hur musiken är uppbyggd, jag försöker analysera både text, musik och sånguppbyggnad för att försöka förstå varför just den speciella låten fastnar så otroligt väl hos mig. Idén dök då upp att kombinera en liten kortare analys med det gamla beprövade mediet utav recension.

Första låten jag skulle vilja tipsa om är utav den japanska rockgruppen “One Ok Rock”, i synnerhet en låt som heter “Kanzen Kankaku Dreamer”.

Gruppen i sig spelar normal poprock men har i vissa låtar riktigt intressanta kompositioner som sällan hittas i en poprocksgrupp. Just när det gäller den här låten så tänker jag fokusera på texten då melodin är välspelad med begåvade musiker, men kompositionen är i sin grund ganska simpel. Texten tycker jag är brilljant på sitt egna sätt och vill därför förklara mina tankar om den rad för rad.

Refrängen skriver jag bara ut en gång då den är i princip likadan låten igenom.

Det ska nämnas att delar av texten är på japanska men jag använder mig utav den översatta lyriken

Texten:

So now my time is up
Your game starts, my heart moving?
Past time has no meaning for us, it’s not enough!
Will we make it better or just stand here longer
Say it ”we can’t end here till we can get enough!!”

Livet är fylld utav mycket missförstånd och felplacerade handlingar som personen upplever som en extrem frustration. Denna text handlar om missförstånd, texten är ett rakt brev där alla undangömda känslor äntligen får komma ut. Det som har hänt förr är förr och gamla misstag ska inte grubblas över för att man måste få leva. Att verkligen leva kan vara svårt. Man ska kämpa för det man vill.

There’s no certain logic but
only lies out there
Everytime I find in my mind that there’s just what I am
that’s stired with confidence and insecurity
Weak, but strong same time

Alla går igenom en tid då de är osäkra på sig själv, man kan försöka att hitta mening med saker som händer, både bra och dåliga men ibland måste man bara förstå att livet kan ibland inte förstås. Ibland får man bara försöka klara av vilka motgångar man än må hitta i livet.
Detta är en del av livet och ingen kan gå igenom en livstid och inte känna känslor som osäkerhet och rädsla men så är det bara. Människan
är rädd för det okända och det är mycket utav livet som vi bara kan lära oss utav genom att uppleva det.

Refräng:
This is my own judgment!! Got nothing to say!!
If I got, I’d say it immediately!!
“Perfect Sense Dreamer”
is my name
Well, say it ? well, say it!!
If you had any question,
then I’d hear it later so just
hold on now!

Personen har sitt eget svar på livet, svaret är att han inte har något svar. Det är värdelöst att ha svar på allt för man lär sig ibland inget om man inte bara lever och ser hur utgången blir, om det blir fördelar eller konsekvenser utav vissa handlingar så är det bara att vänta på att tiden spelar sin roll så får man se om man man gjorde rätt val eller ej.

Yeah when I’m caught in fire
When I rise up higher
Do you see me out there waiting for the next chance we get
Will we make it, IT’S NOT ENOUGH or just stand here longer
Say it ”we can’t end here till we can get it enough!!”

När man brinner för något så gör man allt för att vägen ska te sig så som man hoppas och vill. Man kan hoppas att det kommer att fungera men om man inte kämpar för något i livet så får man heller inget, men ibland är det inte rätt tillfälle för ens drömmar att slå in. Ibland kan det ta ett tag för goda saker att “slå in”.

Am I a convinced criminal?
Or an intellectual criminal?
No, no, no
I’m always a stopgap type of guy that has no creativity or
uniqueness with which opinion and theory are laced

Ibland när man är riktigt målmedveten så kan folk se det som ett sorts hot, att man skulle kunna gå över lik för att få som man vill – men det är fel, man är en helt vanlig människa som helt enkelt har en idé om vad som ska vara rätt och fel för ens bästa.

So how is it?
Unexpected, wasn’t it?
You must be confused, hesitated
And now you wanna retreat?
Then you’re gonna evacuate?
Oh,yeah

Vissa människor, speciellt när man är i ett förhållande så kan den ena parten bli rädd och osäker på sig själv och speciellt om den andra är för öppen. För öppet förhållande kan i början skrämma vissa typer utav människor, de vill inte att saker ska gå för fort.

This is my “perfect sense Dreamer-like” dream
I don’t care who’s gonna bring me down
Coz there’re a lot more
big walls and deep darkness
in front of my eyes
So I’ll break it from now on!!

Perfect Sense Dreamer

When I’m caught in fire
When I rise up higher
Do you see me out there
I can’t get enough! Can’t get enough!!

Det som den här personen strävar efter är ett liv där han inte ska bli hatad eller utpekad för att han väljer en annan väg en den som förväntas utav honom, han vill inte ha den utsatta framtiden som andra utsett till honom utan han vet att vem som helst kan bli framgångsrik. Det är inte lätt, man måste kämpa men man ska också någonstans tycka om kampen. Livet ska vara ett nöje att leva och man ska ta varenda chans man får.

Vissa delar utav texten är upp till lyssnaren att tolka själv. Jag är osäker på det första stycket och dess betydelse, låten börjar nästan lite som en text som beskriver ett par som mot alla odds försöker kämpa för att vara tillsammans men senare i texten så blir det snarare en våg av tankar som har varit fast i ett huvud länge. Jag får den tydningen i alla fall då det låter som att back-vocals sjunger “every time we touch” i första versen. Det känns som att personen i texten inte blir förstådd och han vill inte ha den framtid som har blivit utsedd till han (man får tänka på att Japan fortfarande är ganska traditionellt i sin uppfostran). Jag tror att många ungdomar kan få påtvingade livsval utav t.ex. sina föräldrar som tycker att man ska utöva den sporten eller gå den utbildningen för att de tror att det är för ens bästa eller för att föra vidare en tradition i familjen men för att man ska vara på riktigt lycklig så måste man välja sina egna vägar i livet och göra sina egna misstag, ingen kan skydda en ifrån att göra vissa misstag här i livet utan ibland måste man bara få göra sina egna val.

Man kan inte bli lycklig om man inte får göra det som känns rätt för en själv, det är en anledning till varför jag älskar den här låten. Förutom enormt duktig komposition och duktiga musiker (speciellt de imponerande basgångarna) så har låten en underbar text. Den är traditionell i den form att den kan i viss tydning handla om kärlek men det är snarare en kort beskrivning utav att personen har levt ett kontrollerat liv och det gör ingen lycklig, gör dina egna val och lev ditt liv. Sluta inte att kämpa för dina drömmar för de är alltid inom räckhåll, du kanske bara behöva vänta på rätt tillfälle.

Den här artikeln var ett experiment, jag ville skriva av mig om en låt som betyder mycket för mig och som gör mig glad. Om ni gillade den här artikeln så skriv gärna en kommentar så kanske jag “analyserar” fler låtar i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.