Wonderswan är en väldigt intressant konsol. För att förstå konsolen i sin helhet så måste man veta om historien bakom maskinen. Den är i grunden skapad utav Gunpei Yokoi som är mest känd för att ha designat Game and Watch maskinerna och även den legendariska Gameboy.

Han var även under 25 års tid chef över R&D1 som är Nintendo’s äldsta “In-House” utvecklingsteam.
Ryktet säger att Gunpei hade vissa ideér på hur en perfekt bärbar konsol skulle se ut men Nintendo ville inte låta honom bestämma allt för mycket. Det beror nog på att Gunpei Yokoi även hade full makt över utvecklingen utav VirtualBoy som är enligt många Nintendo’s största misslyckande genom tiderna.

I augusti 1996 så lämnade Gunpei Nintendo på grund utav detta nederlag företaget som han hjälpte till att skapa så många succés åt. Han avslutade dock utvecklingen på Gameboy Pocket innan han startade sitt eget företag kallat “Koto”.

Kort efter uppstarten utav hans eget företag så fick han kontakt med det gigantiska företaget Bandai som ville ha hans hjälp att designa en ny bärbar spelkonsol.. Han fick här helt fria händer i utvecklingen.

Tyvärr så dog Gunpei Yokoi i en tragisk bilkrasch 1997 men för att hedra denne legend så avslutade Bandai och Koto de sista detaljerna utan hans hjälp och släppte Wonderswan år 1999.

Wonderswan stoltserade med väldigt många funktioner som fick motståndaren Nintendo att bli gröna utav avund. Maskinen hade en 16-bits processor som kunde styra en svartvit skärm som både var större och starkare än vad Gameboy skärmen klarade av.
Maskinen har två olika kontrollsätt: ett vertikal och ett horisontell, man kunde alltså hålla sin Wonderswan på två olika sätt och på så sätt få två helt olika spelupplevelser.

Maskinen var tidig med att ha en “startup” meny. Man kunde ställa in personliga data såsom födelsedatum och blodtyp i maskinen och även komma åt ett flertal olika inställnings menyer. Konsolen var väldigt lätt, den vägde 110g  jämfört med Gameboy som vägde ungefär det dubbla.

Batteritiden är var också bra även i dags dato räknat, Hela 40 timmar kunde man spela på med ett AAA-batteri. Maskinen hade även onlinemöjligheter via externt tillbehör. En rolig parantes om man pratar om tillbehör var att Wonderswan var först med att släppa ett officiellt kit för “Homebrews”, så kunde vem som helst få utveckla spel till maskinen.
Man bör också nämna WonderBorg som var en liten leksaks robot som man kunde programmera via en Wonderswan-kassett.

Wonderswan kom i flera olika reinkarnationer för att kunna konkurrera med Gameboy. Dessa heter:
Wonderswan, Wonderswan Color (som skulle slåss om publiken som köpte Gameboy Color) och även Wonderswan Crystal som var Bandai’s motsvarighet till Gameboy Advance.

Bandai ville konstant slåss emot Nintendo, de ville ha samma publik som spelade Gameboy men till skillnad ifrån Nintendo så var Bandai aldrig intresserade utav att slå sig in på den västerländska marknaden utan Wonderswan släpptes enbart i Japan.

Det skulle visa sig vara dödfött ifrån början. Nintendo var gigantiska på hemmaplan och i väst med Gameboy och som bäst så lyckades Bandai ta 8% utav den bärbara marknaden i Japan, endast slagen utav Game Gear och Gameboy.

Om man pratar om spelen så var de flesta licensspel ifrån Anime-licenser men Capcom och Square släppte också en hel del intressanta grejer såsom:
Makaimura (Ghost and Goblins), Rockman and Forte (Megaman), Front Mission och framför allt så “snyggade” Square upp Final Fantasy 1,2 och 4 och släppte dem i en “upphottad” version till Wonderswan Color. Vilket var en anledning till varför maskinen sålde så bra i Japan då de Final Fantasy titlarna just då inte hade sett några ny-releaser.

Många spel till maskinen kräver kunskaper i Kanji men de flesta spel kräver bas-kunskaper inom Katakana och Hiragana, detta är något som är relativt lätt att lära sig via internet och kan hjälpa dig som spelare enormt. Men för dig som vill ha riktigt “Import-Vänliga titlar” så kan jag rekommendera dessa:

Buffers Evolution (Roligt plattformsspel)
Crazy Climber (Remake på en gammal arkadklassiker)
Lode Runner
MakaiMura (Ghost and Goblins)
RockMan & Forte (Megaman)

Space Invaders
Kaze no Klonoa: Moonlight Museum
Puyo Puyo 2
Golden Axe
Mr. Driller
Judgment Silversword (Underbart Shoot em Up)

Och min personliga favorit på maskinen, Engacho (underbart pusselspel som jag kommer att tala mer om i en kommande text).

För dig som är sugen på att hitta den här maskinen så är det så att den kan hittas relativt lätt på siter såsom Ebay.

Jag köpte min Wonderswan via svenska Super Motaro för 145 kr. Min Wonderswan Color fick jag tag i via Ebay. Maskinen var tyvärr oboxad men den var i bra skick, och jag fick med boxat Engacho, Final Fantasy 1 och Naruto för runt 200 kr. Att köpa enstaka spel via Ebay brukar kosta runt 50 kr så för att vara en maskin som endast släpptes i Japan så är den relativt billig och lätt att införskaffa.

Om du vill ha specialutgåvorna utav maskinen (alternativa färger på konsolen, ofta Anime-relaterade med tillhörande spel i boxen) så brukar priset bli lite högre.

Nästa del i Bortglömda Bärbara: Tiger Electronic’s Game.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.