Filmer mer stort visuellt intryck,häftiga effekter och coola scenerier kan vara väldigt häftigt att se om det gör på bästa sätt, men hur blir det när man filmar med det motsatta tankesättet? Att filmen ska vara så sparsmakat som möjligt visuellt sätt med så få scenerier som möjligt?

Det här greppet gjorde filmen Buried alldeles lysande.
Filmen kom ut 2010 och visades på bio i Sverige med få som faktist gick och tittade på den, jag har varit nyfiken på den väldigt länge men såg den först nyligen. Detta var ett stort misstag, Buried är en film som leker med sinnena på ett minimalistiskt sätt och den hade förtjänat en större biopublik.

Filmen handlar om Paul Conroy som är brilljant spelad utav Ryan Reynolds, Paul är en lastbils-chaufför som jobbar för det Amerikanska Gardet i Irak.
Men filmen börjar i totalt mörker, Paul är på en mörk plats och han vet inte hur han kom dit, han verkar befinna sig i en väldigt trång kista och det enda han har till sin räddning är en zippo-tändare och en mobiltelefon men batteriet börjar ta slut.

Ryan Reynolds är i en roll helt olikt de han har tidigare gjort innan denna film och även efter, i Buried så gör han utan tvekan sin bästa roll någonsin. Han spelar med en sån otroligt stark träffsäkerhet så man känner allt som händer hans karaktär Paul, allt går rakt in i hjärtat som en harpun. Denna film är väldigt stark, och även fast den inte innehåller blod eller splatter så är den väldigt stark och obehaglig så detta är verkligen inte en familjefilm utan detta är en film som slår hårt hos filmfans som är ute efter en stark och nyskapande film som suger in dig som tittar in i storyn.

För vad den vill åstadkomma som film så är den perfekt. Det audiovisuella,skådespeleriet och manuset håller helt klart toppklass.
Jag tycker personligen att alla som uppskattar en film med ett djupare tema borde verkligen se denna film!

 

Jag vill inte berätta mer än så om storyn utan att spoila, här kommer därför 2 klipp ifrån filmen där ni kan försöka få en uppfattning om filmen så kommer jag gå i en djupare analys längre ner i artikeln.
Så om ni vill läsa mer om filmen så scrolla ner till efter klippen så kommer jag berätta mer detaljerat, MEN VARNING DET KOMMER SPOILERS. Jag tänker inte berätta viktiga händelser i filmen men jag tycker att om du är som jag så vill du se denna film med ett komplett ovetande sinne.


Här kommer en djupare analys utav filmen, jag låter bli att prata om historien som helhet utan pratar mer om hur filmens känsla är och hur filmen framflyter, vilket innebär en del spoilers.

Filmens tema är ensamhet, Paul vaknar upp i kistan i mörker och i ensamhet vilket snabbt sätter tonen. Det är en mörk framtid som väntar Paul och man känner snabbt hans extrema rädsla för det okända, han vet inte vem som har satt honom i kistan eller varför han sitter där. Så scenerierna i filmen är ytterst intressanta på det sättet att större delen av filmen utspelar sig enbart i kistan. Kameran är alltid nära Paul och fångar alltid varenda litet andetag han tar. Till skillnad ifrån många moderna filmer är att det inte finns snabba klipp mellan scener här då allt utspelar sig på samma plats, och det är inte en massa onödigt prat eller flashbacks. Det finns scener som förklarar Paul’s ursprung men det är på ett riktigt snyggt sätt som de löser det så det får ni se när ni ser filmen.

Detta är verkligen rollen då Ryan Reynolds visar att han är en riktig skådespelare. Man märker hur han reagerar så naturligt på allt som händer honom. Vanligaste reaktionen ifrån honom är rädsla och panik och det är nog det med realistiska sättet att reagera på i sådan här situation. Känslan han utstrålar är enbart byggd utav ensamhet. En annan sak som är intressant att påpeka är att Ryan Reynolds är den enda skådespelaren i Buried. All dialog han utför är genom telefonsamtal och det i sig hjälper att cementera känslan som filmen har. Känslan att han är helt ensam och tyvärr lämnad åt sig öde, men att det finns vissa människor som gör allt för att hjälpa honom ur den där kistan.

Jag kan inte säga detta nog: SE DENNA FILM NU! Ni kommer inte att ångra er!
2010 år’s bästa film och en av de bästa filmer jag har sett i överhuvudtaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.