Som första inlägg i artikelserien “Veckans B-film” så kan jag inte börja med någon annan än kungen utav zombiefilmer: Night of the Living Dead av George Romero.

Detta är filmen som satte standarden för hur moderna zombie/skräckfilmer ska se ut och som hjälpte till att starta vågen av den nya skolans skräckfilmer. Hela Night of the Living Dead skapades på en budget som var på exakt 117 USD. Då filmen upp till dagens datum har dragit in runt 30 miljoner USD världen över så kan man kalla det för en succé.

Filmen handlar om en kvinna som heter Barbara som med sin bror Johnny skulle besöka en släktings grav, men väl på plats ser de en mystisk och långsamt gående man komma emot dem från andra sidan kyrkogården.

Night of the Living Dead är klassisk i vartenda avseende när det gäller filmskapande. Manuset är exceptionellt bra skrivet och har väldigt intressanta plot-twists, som t.ex. att det inte direkt finns några utstakade huvudroller utan alla skådespelare har lika stor betydelse för filmens fortgång. För sin tid så var valet av hjälte i filmen något nyskapande. Då Ben spelas av en mörkhyad så var det en av de första amerikanska filmerna som porträtterade en mörkhyad man som den starkaste och klokaste av alla i hela filmen. Ben är en tuff kille som tar situationen på ett moget sätt och försöker på bästa sätt att ta hand om de andra karaktärerna. Skådespelarna gör ett väldigt bra jobb i den här filmen.

Med tanke på att George Romero inte hade råd med utbildade skådespelare så gör dessa ändå en riktigt stabil insats. Night of the Living Dead är en kultklassiker som har inspirerat det moderna filmskapandet otroligt mycket och än idag håller den fortfarande en mycket hög nivå.

Man hittar Night of the Living Dead relativt lätt idag, den finns i väldigt många olika dvdutgåvor och så har den nyligen blivit public domain. Detta är en av mina absoluta favoritfilmer och jag tycker att alla borde ha sett den minst en gång i sitt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.