Coldplay släppte igår den 24 Okt sitt femte studio album kallat för Mylo Xyloto. Enligt bandet så kommer detta annorlunda namn ifrån att skivan är ett så kallat konceptalbum som handlar om karaktärerna Mylo och Xylotos liv.
Coldplay håller i traditionen av att ständigt förnya sitt sound och därmed så har de ändrat sin musik med varje nytt studioalbum.
Om ni vill höra vad jag tycker om detta så kan ni läsa min artikeln om låten “Paradise” som jag skrev tidigare. Låten hade kraftiga electro-rock vibbar vilket faktiskt hela albumet också har. Skivan är producerad utav Brian Eno som har bland annat producerat skivor åt Depeche Mode och David Bowie vilket verkligen hörs här då Mylo Xyloto kryllar utav mastiga syntar, elektroniska ljudfilter på basen och trummorna. Tillsätt även en del stråkinstrument så skapas en ganska intressant ljudbild som ofta liknar något signerat David Bowie eller Depeche Mode.

Coldplay kör vidare på traditionen att använda underliga och diffusa låtnamn:
1.Mylo Xyloto
2.Hurts Like Heaven
3.Paradise
4.Charlie Brown
5.Us Against The World
6.M.M.I.X.
7.Every Teardrop Is A Waterfall
8.Major Minus
9.U.F.O.
10.Princess Of China
11.Up In Flames
12.A Hopeful Transmission
13.Don´t Let It Break You Heart
14.Up With The Birds

Det som är intressant med att det är ett konceptalbum är att varje låt har ingen början och även inga direkta slut utan de mixas ihop med hjälp utav ambienta introlåtar, harmoniska mellanpartier och suverän mixning.

Mylo Xyloto, M.M.I.X och A Hopeful Transmission är sådana typiska “introlåtar” som är bara till för att bygga upp stämningen till den kommande spåret på skivan, liknande “Life in Technicolor” ifrån “Viva La Vida”
Det är på “Hurts like Heaven” som man hör lite nyskapande ifrån bandet, låten börjar med raskt utrappande av orden ifrån bandets sångare Chris Martin som sedan exploderar i ett euforihav klassiskt Coldplay.

“Hurts like Heaven” följs upp utav “Paradise” som jag har skrivit om här.

Sedan så kommer däremot “Charlie Brown” som är en riktigt bra låt där grabbarna låter mer som i sin forna “X and Y” dagar, arenarock när den är som absolut bäst! En av skivans bästa låtar.

“Us against the world” är en väldigt fin ballad som för tankarna tillbaka till “Fix You”. I den så har de har dragit ner på alla elektroniska instrument och detta är en låt som skulle kunna passa alldeles utmärkt i sitt akustiskt utförande.

“Every Teardrop” är låten som är mest känd som den första singel ifrån Mylo Xyloto som blev kritikerosad utav många olika tidskrifter och kritiker världen över. Robyn gjorde även en bejublad cover på den. Every Teardrop är skivans bästa låt i min mening, den är en perfekt blandning utav “gamla skolans Coldplay” med arenrocken som centrum men med ett stort uppbackande utav de elektroniska inslagen ifrån Mylo Xyloto.

Skivan avslutas med några väldigt bra skrivna låtar men det känns som att de är ganska diffusa i sitt utförande. Jag har svårt att minnas dem efter allt är över. Jag skulle kunna tänka mig att de behöver ett par omlyssningar till innan jag kan ge ett exakt utlåtande om dem.

Mylo Xyloto är en väldigt välgjord skiva. Den har bra skrivna låtar och den är riktigt välproducerad.
I de få genomlyssningarna jag har haft med skivan så känns den inte lika stark som “X and Y” och “Viva la Vida” som i min mening var nästintill perfekta i min mening men Mylo Xyloto är fortfarande en riktigt bra skiva och alla fans utav poprock, arenarock, elektrorock eller Coldplay i största allmänhet borde göra sin musiksamling en tjänst och ha denna skiva i hyllan.

Lite respekt till skivbolaget som släpper skivan i digitalt format men även i cdformat, dubbel-lp och även en specialutgåva utav cdversionen. I dagens musikbransch med alldeles för mycket piratkopierande så är jag glad att skivbolagen förstår att om de ger ut sådana här vackra skivor så tycker nog de flesta att ett fysiskt ägande är att föredra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.