Jag blev väldigt inspirerad utav Linus text om att Sci-Fi genren känns uttjatad. Jag kan hålla med om att en stor del utav filmbranschen känns spritituellt död. Speciellt skräckgenren som inte har utvecklats det minsta på ett antal år: spökflickor, övervakningskameror, seriemördare som ej kan dö.
När skräckfilmskaparna väl kommer på något nyskapande så blir konceptet snabbt kopierat och mer utvattnat än läsken är på valfri McDonalds restaurang. Jag minns faktist inte senaste gången som jag blev direkt rädd för en skräckfilm, jag har blivit berörd av flera filmer t.ex. Buried men annars så känns det som att alla nya skräckfilmer går på rent “Shock-value” antingen genom “jump-scares” eller att de slänger på så mycket visuellt groteska bilder som det bara går.

Jag saknar den skräckfilm som inger en känsla av tomhet. När jag ser en skräckfilm så vill jag under filmen känna ett obehag och gärna känslor som återspeglar det som händer i filmen. När jag ser på t.ex. någon utav de 10 miljoner SAW uppföljare/kloner som existerar så känner jag en distans till filmen. När jag såg första SAW så kändes det som man blev indragen i handlingen och man kände på något sätt med karaktärerna när de blev utsatta för sådana hemskheter. Men det är sällan som jag blir rädd utav skräckfilmer, det är tillräckligt sällsynt att jag blir berörd utav skräckfilmer nu för tiden. Jag saknar tiden då skräckfilmer gjordes utav kärlek och passion till mediet. Det kanske låter som att jag är en gammal gubbe men det var bättre förr.

En annan teori är dock att det är det inavlade skräpet till filmer som blir kända/populära eftersom de har störst budget och därför störst möjlighet till att synas. Jag hoppas att det görs bra skräckfilmer bara att de kanske “hamnar under radarn”? Har ni tips på några bra skräckfilmer som jag kan ha missat? Jag har inget emot filmer med mycket splatter men då ska det finnas någon substans i filmen. Jag vill inte se sådana filmer som bara slänger in splatter för sakens skull.

Har ni några bra tips på skräckfilmer jag borde se?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.