Detta är en fråga som jag har varit intresserad utav länge då jag är Retrofetishist och ser riktigt mycket fram emot PS Vita. Kommer man kunna spela PSP-spel på sin PS Vita? Nu har Sony gått officiellt med sin lösning.

På PSP så ska man ladda ner en App som heter “UMD Registration Application” där man ska logga in på sin PSP med valfri UMD i läsaren. Då kommer spelet registreras till ens PSN konto och man kommer kunna ladda ner den igen på sin PS Vita. Låter perfekt om det skulle vara det enda men som alltid så finns det en hake. Det kommer nämligen att kosta pengar att sedan ladda ner PSP spelet till sin Vita. Sony har sagt att spelen kommer att kunna laddas ner igen “till vettiga priser”. Vad som inte har nämns är att de räknar “vettiga priser” inom spannet 2$ till 30$. Det vill säga från 12 kr till 200 kronor.

Jag förstår inte Sonys logik här? Om man ändå måste äga original UMD:n utav spelet för att kunna registrera spelet varför måste man då betala en kostnad igen? Jag kan förstå att det krävs lite omarbetning för att PS Vitans interna emulator ska klara spelet och blah blah men upp till 30$? Motsvarande 20-30 kronor skulle väl vara vettigt att kunna betala för att de ska anpassa spelet till en Vita konsol men varför betala mer än vad nypriset är på dessa PSP spel?

Om man ska betala mer än en struntsumma för spel man redan äger till ett annat format så borde man väl kunna komma åt hela PSP spelbiblioteket på en gång? Enligt Sony så skulle man bara kunna ladda ner PSP-spel till PS Vita som man har registrerat, dvs man kan bara köpa PSP-spel som man redan äger.

Det är lite problemet med spelbranschen nu när det mesta går över till digitala nedladdningar, att många konsumenter (inklusive mig) känner sig förvirrade om hur saker ska gå till egentligen och jag känner mig personligen ganska lurad om jag måste registrera mina PSP-spel en och en och i värsta fal behöva betala upp till 200 kr för det.

Jag tror att lösningen vore att ta ut en struntsumma för varje spel som täcker kostnaden för det extra arbetet eller att de öppnar hela pspbiblioteket till Vitan och skippar det där fåniga registrerings appen på en gång.

Vad tycker ni? gör Sony rätt i att göra detta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.