“Erik kramade den vita stenen mellan fingrarna. Han visste vad han var tvungen att göra. Att bli en tjuv och stjäla från älvorna. På skakiga ben försvann han in bland träden.”

Är du en av dem som är extremt trött på alla kärlekshistorier som handlar om varulvar, vampyrer och människor som har förtjocknat i butikerna under en sådan lång tid så att HB-värdet på övriga fantasy böcker börjar drygas ut i det tjocka blodet som alla vampyrböcker bidrar med i de större bokhandlarna?

Skogens hjärta är del 2 i Oskar Källners bokserie som kallas Nornornas vävnad.

Oskar med Drakhornet på Bokmässan.

Även om du inte har läst Drakhornet så går det att hänga med i Skogens hjärta. Oskar är nämligen riktigt duktig på att få in läsaren i precis rätt stämning och berättar inte mer än vad man behöver veta för att förstå hur de två böckerna hänger samman. Drakhornet är det en riktigt bra bok men Skogens hjärta är ändå betydligt vassare.

Skogens hjärta har en berättelse som grundar sig i Sveriges 1800-tal, men har än del influenser ifrån fornnordisk mytologi med vättar, troll och andra skogsväsen. Liksom Astrid Lindgrens verk så skriver Oskar Källner så att känslan nästan känns tidlös, man känner sällan i berättelsen att det utspelar sig under 1800-talet därför att det som händer i berättelsen och med huvudkaraktärerna, och hur de således påverkas av detta är nog likt en hel del som dagens ungdomar går igenom. Det finns liknande problem idag med alkohol, misshandel och känslan av utanförskap.  Det är viktiga ämnen som tyvärr fortfarande plågar många ungdomar under uppväxten. Även fast det finns en hel del mått utav “mysfantasy” så befolkas boken även utav ett visst mörker som ibland blir så intensiv att boken snabbt får en annan typ utav känsla.

“Han hade en stor blandning mellan ljus och mörker även i Drakhornet men i och med Skogens hjärta så har hans författarskap blivit mer moget och jag vågar nog säga att Skogens Hjärta är absolut i topp när det gäller högklassig fantasy.”

En aspekt med skrivandet som Oskar Källner inte fick till med Drakhornet var just bytet mellan känslor som förmedlas till läsaren. Han hade en stor blandning mellan ljus och mörker även i Drakhornet men i och med Skogens hjärta så har hans författarskap blivit mer moget och jag vågar nog säga att Skogens hjärta är absolut i topp när det gäller fantasy.

Adrenalinkickarna i boken kommer rätt så sällan men jag tycker att i det här fallet så fungerar det iallafall. Storheten med boken ligger inte i adrenalinkickarna eller de episka stridsscenerna utan det som boken vinner på är härlig mysfantasy i stil med Bilbo snarare än episka vikingastrider med tiotusentals troll.
Jag vill inte berätta för mycket utav storyn då Skogens hjärta fortfarande är purfärsk men det jag kan säga är om du gillar fantasy och tycker att svenska folksagor har spännande väsen i sig. Tycker du att det är viktigt med en djup men ändå värmande historia? Läs Skogens hjärta då. Köp den och Drakhornet, de är två underbara böcker som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet.

Jag tyckte verkligen om Skogens hjärta och jag hoppas att Herr Källner fortsätter med sitt skrivande i många år framöver!

Köp Skogens hjärta på Bokus
Läs mer om boken på Fafners förlags hemsida..


Köp och läs mer om Drakhornet här: LÄNK
Skogens hjärta: LÄNK
Oskar Källners Podcast: LÄNK
Provläs Drakhornet: LÄNK

Vi fick vårat recensionsex av Fafner förlag.
Bilden är lånad från Debutantbloggen

 

PING: PingPing 2Ping 3Ping 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.