Jag har spelat en hel del indie det här året och även fast vissa spel är helt fenomenalt bra (Gemini Rue) så är det få av årets Indietitlar som har varit lika innovativa som t.ex VVVVVV var.
Ett speciellt spel lyckades dock med att charma mig rejält. Spelet som enligt mig är året bästa Indiespel heter Sanctum och är gjorda av svenska Coffestain Studios som har sitt säte i Skövde, de startade studion 2010 och Sanctum är deras första stora titel. Sanctum började som en mod till Unreal Tournament 3 tidigt 2010 och har sedan första visningen varit helt dold ifrån världen. Spelet släpptes sedan först i April 2011 och finns ännu bara på Steamplattformen.

Det som känns riktigt spännande med spelmekaniken är att det är mekaniken är en blandning utav Tower Defense och FPS.
Likt andra TDs så ska man skydda sin bas och bygga “torn” för att försvara den ifrån ankommande fiender.
Men likt ett fps så har man olika vapen som man kan uppgradera eller byta ut och därmed även vara en del utav attackfasen som alltid annars är en väldigt passiv akt i Towerdefense spel i vanliga fall.
Detta gör att man inte är inaktiv en enda gång under spelomgången utan man använder konstant sitt taktiska sinne under byggnadsfasen och sedan så får man igång adrenalinet under attackfasen.

Det som ger en extra stor utmaning är att olika banor kräver olika tankesätt och man får vara beredd på att behöva starta om banan ett antal gånger då utmaningen är ganska hög.

Sanctum är ett riktigt roligt och innovativt spel där de bästa delarna ifrån Towerdefense och Fps kombineras.
Spelet går att hitta på Steam för runt 80 kr.
Årets bästa Indie utan tvekan!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.