Amsalor och Draken är den första boken ifrån Mattias Lönnebo, boken handlar om syskonen Eva och Gabriel som beger sig till den underliga världen Tabor i hopp om att bota deras sjuka Mor som ligger i koma.
För i Tabor så är deras mor en hjältinna och de måste förstå hur världen fungerar för att kunna få tillbaka sin mor till vår egen värld igen.
Tabor är ett universum som osar av spiritualism, väsen, surrealism och andar är en stor del av bokens universum och landet känns lite som Limbo i det att man aldrig riktigt vet vad som är verklighet eller vad som är dröm, om syskona lever i en drömvärld eller om allt som händer omkring dem verkligen existerar.

Jag älskar tanken på historier där man inte vet om världen de utspelar sig är verklig eller ej. Det är alltid upp till läsaren i sig att skapa sig en egen uppfattning om vad det är som egentligen händer. Mattias Lönnebo skriver på ett väldigt lättläst sätt. Det är lätt att ta till sig boken, även för de som inte ofta läser böcker. Även fast den är väldigt lättläst så känns det som att Mattias alltid ser sina läsare med respekt i det faktum att det finns mycket undertoner och alla svar blir inte besvarade under bokens gång. För de läsare som inte bryr sig om undertoner och otalade meningar så ger boken ändå ett gott helhetsintryck, för de som gillar att bli tänksamma över det som de läser så finns det mycket gott att hämta.

Skepnaden rörde sig utanför tornets mörka öppning. Det hördes hur den flåsade och vädrade. Den hade sökt så länge, sniffat längs stigar, skogsvägar och sjöar och äntligen var den nära sitt byte

Det finns en fin mening i det Mattias skriver då han verkar förstå hur barn tänker och hur barns hjärnor bearbetar problem. Det är en riktigt rörande tanke att barnen beger sig till gränslandet där deras sjuka mor befinner sig och det känns som att boken vill kunna inge hopp till de barn som får vara med om svåra problem i en alltför ung ålder.
Amsalor och draken är bok ett i en trilogi. De andra 2 delarna i trilogin ska vara fristående och jag tycker att det är ett väldigt gott beslut då universumet Tabor är det som binder samman trilogin så ska det bli spännande att få se vad mer detta universum kan erbjuda.

Amsalor och draken är en väldigt mysig fantasybok för alla ungdomar som gillar spännande världar och alla lite äldre människor som aldrig vill släppa greppet om fantasin i sig.

Mattias Lönnebo är riktigt duktig på att framföra sin historia och det känns att det finns tanke bakom allt som händer. Jag gillade den skarpt och det känns riktigt kul att se en hel del
“nya” fantasyböcker skrivna av svenskar, jag ser fram emot kommande titlar av Herr Lönnebo.
Köp boken här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.