Hd-Collections är det nya “svarta” när det gäller gaming. Var och vartannat spelbolag släpper sina klassiker i finare grafik och med mindre förändringar. Det spelet är dock ganska annorlunda när det gäller genren “hd-remakes” som ofta brukar vara ett snabbt sätt att få in nya intäkter på gamla spel.

Silent Hill HD-collection är en annorlunda samling då de bara har medtagit Silent Hill 2 och 3. Kan vara för att det skulle vara för mycket jobb att helt snygga till Silent Hill 1 som grafiskt sett inte har åldrats så väl.
Fallet med Silent Hill HD är dock lite intressant eftersom det har varit stor kontrovers kring det spelet.

För med Silent Hill HD-Collection så har Konami bytt ut alla röster under hela spelet, Varför? Jo för att Konami inte ville betala arvode till de gamla skådespelarna än en gång på grund utav problem med licenser och juridiska dokument. Så de bestämde sig för att byta ut skådespelarna helt. Problemet ligger då i att de gamla röstaktörerna inte bara gjorde rösterna utan att de även gjorde komplett Motion-Capture till alla mänskliga karaktärer i spelet. Vilket har lett till en hel del lagliga tvister mellan främst Guy Cihi (skådespelaren för karaktären James Sunderland)
Guy’s engagemang att få betalt för de hårda jobbet som han och de andra skådespelarna har gjort kräver upprättelse och med tanke på vilken otroligt stor fan-base som Silent Hill 2 har fått så är det underligt att Konami har arbetat emot de personer som gjorde Silent Hill 2 mest minnesvärt. För även fast röstskådespelandet inte var så perfekt alla gånger så gav det en otroligt genuin och äkta känsla vilket är svårt att toppa.

Alla juridiska strider verkar ha lugnat sig då Konami gav ut ett pressmedelande för drygt en månad sedan som sade att man kommer kunn välja mellan de två ljudspåren under spelet. De som vill spela med de nya rösterna kan det och de som vill njuta av de klassiska rösterna i Hd-versionen kan likså det.

Silent Hill 3 som är den andra delen i samlingen har dock inte fått samma bemötning som 2an. Då de 3e spelet får helt nya röster utan ett alternativ till att kunna välja de gamla rösterna tyvärr.

Tjusningen med Silent Hill 2 och 3 är ju röstskådespelarna. Det är rösterna och deras sätt att fånga en mänsklig atmosfär som gjorde spelen magiska. Valet då att inte kunna välja de gamla rösterna i Silent Hill 3 känns då ganska sorglig då jag pessimistiskt sätt har svårt att se hur spelet kan kunna få samma otroligt intensiva känsla som originalen ändå hade.

Grafiskt sett så har jag dock inget att klaga på då det ser ut att bli en riktigt snygg Hd-reinkarnation.
Jag ett stort fan av båda spelen och ser fram emot att spela Silent Hill HD-collection när den kommer ut till Xbox 360 och PS3 den 10 Februari här i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.