Jag känner mig ibland lite lurad, när jag bytte till min nuvarande telefon som är en HTC Desire Z så blev jag invaggad i teorin om att “Man kan göra allt med Android” och “Android är helt upplåst”. Var kommer detta påstående ifrån??

Min Desire z är en bra telefon men problemet ligger i firmwaren. Google är duktiga på att uppdatera Android som ett operativsystem men det är alltid upp till var och en av utvecklarna att anpassa dessa till telefonerna. De större företagen som sysslar med Androidtelefoner har alla skrivit på ett avtal som inte är juridiskt bindande som helt enkelt går ut på att försöka få till en bättre mobilmarknad. Sättet de ville lösa det på är att varje utvecklare skulle komma ut med nya uppdateringar till sina släppta telefoner ända tills telefon blir för svag för att hantera den nya programvaran.

Vad är då problemet i detta? Ingen utav telefontillverkarna har följt detta, min Desire Z kan jag ta som ytterligare ett exempel. Version 2.3.3 var den sista uppdateringen som släpptes utav HTC, bara det att 2.3.3 fungerar otroligt buggigt på Desire Z.. Buggigt på en skamlöst dålig nivå. Tangentbordet slutar fungera titt som tätt, simkortet tappar helt kontakten med telefonen och att telefonen ibland startar om sig själv. Felet ligger inte i min telefon då jag har läst att många fler som äger både Desire och Desire Z som kör på exakt samma firmwares och har exakt samma problem.

Jag har i och med detta blivit intresserad av rootingkulturen. Att man kan bestämma själv vilken programvara man vill ha. Med detta så har jag läst att Desire och Desire Z telefonerna klarar officiellt upp till Android 3.0 men HTC vägrar att släppa den firmwaren officiellt. Därför blir man som Android användare konstant tvingade av att köpa nya telefoner om man vill ha nya Androidprogramvaran. Om man jämför med Iphone eller IOS operativsystemet som alla säger ska vara så otroligt låst.

Alla Iphones oavsett generation kan uppdatera till minst version 4.0 av IOS vilket är betydligt bättre kompabilitet än vad Android någonsin har stoltserat med, oavsett utvecklare.
Men vissa säger till mig att jag då kan roota min Desire Z. Då min Desire Z har en liten krångligare arkitektur än de flesta andra Androidtelefoner så min telefon kräver inte mindre än 36 steg för att kunna rootas! Android som skulle vara helt öppet behöver 36 steg utav hackning för att bli helt öppen.
Ytterligare ett exempel är då min Ipod Touch 4g. Den kräver teoretiskt sett hela 3 steg för att bli helt “upplåst”.

Jag gillar verkligen Android som operativsystem men för de som vill ha något helt upplåst och som vill kunna hålla sig på den senaste firmwaren ett tag så skulle iallafall jag ha svårt att kunna rekomendera ett köp av en Android.

Är det bara jag eller borde inte de telefontillverkare som använder sig utav Android verkligen jobba för att användarna ska hålla sig till det märket och inte byta till Iphones som är ett dyrare men mer lättanvänt alternativ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.