Filmskurkar är en ganska stereotypisk roll vars ända roll i en film är att föra storyn fram på ett ibland osmidigt sätt. De filmskurkar jag har valt till min topp5 är de som på något sätt bryter emot den stereotypiska synsätt som ofta beror den rollen som kallas för filmskurk.

Plats nummer 5:
Street Preacher (Dolph Lundgren) – Johnny Mnemonic (1995)


En av Dolph Lundgrens häftigaste roller: I en värld där alla lever för maskiner och lever länge på grund utav maskiner. Digitala verkligheten har bredd ut sig och börjar ta över den Analoga verkligheten. Mänskligheten börjar tappa kontakten med verkligheten. Som “räddning” eller snarare som en anti-hjälte kommer “Street Preacher” han är enligt sig själv sänd ifrån himlen för att rädda mänskligheten ifrån den fara som är datorer. “I kick ass for the lord”

Plats nummer 4:
Silver Buddha (Masatoshi Nagase) – Electric Dragon 80.000 V (2001)


Silver Buddha är en helt stum antagonist men ändå så är han på sätt och vis ordboksexemplet för en bra filmskurk. Han lägger hela sitt liv på att försöka hitta och utplåna huvudpersonen i filmen. Silver Buddha är en riktigt simpel karaktär men hans roll kommer till sin fulla rätt i denna galna “punk-thriller”.

Plats nummer 3:
Count Orlock (Max Schreck) – Nosferatu / Shadow of the vampire (1922 / 2000)


Det första klassiska filmmonstret. Max Schreck har med sin gestaltning av Orlock skapat en legend. Han skapade den första riktigt skrämmande filmmonstret och filmhistorien kommer för alltid att minnas den hemske och ondskefulle greven Orlock.

Plats nummer 2:
Kevin (Elijah Wood) – Sin City (2005)

Elijah Wood är en väldigt underskattad skådis, han har gjort så många andra roller än bara Frodo. Här tillexempel så spelar han en bindgalen karaktär som inte yttrar ett enda ord men lyckas ändå att ge isstormar av obehag i ryggraden. Kanske är det för att de lysande glasögen får honom att se ut som en mörk vålnad med självlysande ögon. Kanske kan det vara för att han anfaller sina offer med sylvassa naglar som är mer som klor, eller är det för att han slåss som en katt med svart bälte i kungfu? Om du frågar mig så är det som är mest skrämmande med Kevin är det faktum att han dödar sina offer och hänger upp deras huvuden som troféer på sin vägg. Kropparna äter han upp.

Alex (Malcolm McDowell) – Clockwork Orange (1971)

Enligt mig har Malcolm McDowell skapat den perfekta filmskurken. Alex är ond, han har ingen empati, allt han gör är till hans fördelar. Han hjälper aldrig någon och gör vad som helst för att få sin vilja igenom. Han har någon typ utav psykisk sjukdom som släpper alla hans hämningar och detta är riktigt dåligt då Alex går sexuellt igång på att göra omoraliska handlingar. Han är filmens hjälte men samtidigt filmens skurk. Malcolm Mcdowell borde förevigt stå i filmhistorien som filmvärldens “starkaste” och bäst agerade skurk.

Tre av 5 utav karaktärerna på min lista är helt stumma. Jag tycker så att en bra agerad dialog/monolog kan vara klassisk. Men en bra agerad roll som är 100% kroppsspråk kan vara odödlig. Kroppsspråket är något starkt som människan har att arbeta med och det är oftast så mycket mer respektgivande och skrämmande på film än vad repliker någonsin kan återge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.