Vad får man om man låter manusförfattaren utav “Scott Pilgrim Vs. The World” och producenten utav “Baksmällan” mötas i ett samarbete?

Man får Project X.

Vissa kritiker har kallat den för Baksmällan på LSD. Jag säger att det är en highschool film “gone post-apocalyptic” Jag har fått möjligheten att se en förhansvisning utav filmen så det blir inga spoilers.

Project X är en annourlunda film i den synpunkten att det är i en så kallad “förstapersons-perspektiv” Hela filmen utspelar sig i synvinkel utav karaktären “Dax” kamera. Han har blivit ombedd utav sina vänner att filma sin vän Thomas födelsedag. Thomas föräldrar ska åka iväg över helgen och då den familjen verkar vara väldigt rika så är det en väldigt högklassig villa som Thomas och hans vänner har till sitt förfogande över helgen. Då denna är en highschool film så blir det självklart fest. En av Thomas närmsta vänner som heter Costa vill dock ge honom något extra så han tar på sig uppgiften att bjuda in folk. Det är  ingen spoiler att detta spårar ut. Det kommer betydligt mer folk till festen än vad de hade förväntat sig.

Då kameran spelar en stor roll i filmen p.g.a utav Cinema Verité stilen så har den stora likheter med filmer såsom Rec“, Cloverfield och liknande skräckfilmer. Då Project X är en av de få (om inte den första film som använder detta filmsätt utan att vara en skräckfilm) så skapas det vissa associationer hos beskådaren. Detta vet skaparna om; det fullkomligt haglar utav pop-kulturella referenser och senare i filmen så flörtar de kraftigt med en film som jag älskar (Jag vill inte spoila, gå och se filmen så förstår ni exakt vilken scen jag syftar på).

Jag vill inte gå in för mycket i storyn då det är en månad tills filmen släpps. Men cinematografiskt så är filmen godis för sinnet. Hela filmen har spelats in utav olika delar av crewt, de typer utav kameror som har använts är inte mer än de kameror som finns i smartphones. Det är otroligt intressant hur de kan spela in en hel högbudget film med bara smartphones. Det är inte bara en gimmick utan cinematografin känns genuin och med dagens högteknologiska mobiler så blir kvalitén riktigt bra. Sättet som inspelningen har framgått är även rätt så intressant. En stor del utav filmen är ju ändå festen och för att bibehålla känslan och äktheten i scenerna så har dj-killen som var med i filmen även spelat musik emellan scenerna. Det tog 22 dagar att spela in hela festdelen utav filmen. Hela filminspelningen var som en enda stor fest! Det ska bli riktigt intressant att se dokumentärer om hur de spelade in filmen.

Så manusmässigt så är Project X helt galen. Den är inte vidare djup, det finns en del samhällskritiska drag i berättelsen men de är inte för uppenbara alla gånger. Annars så är Project X en perfekt bio-film. Man vill se den på en stor skärm/duk med bra ljud och gärna bra sällskap.

Jag älskade filmen för det den var. En popcorn-rulle som vågade experimentera och som verkligen tog ut svängarna.
Ni kommer inte att bli djupt berörda utav filmen men den var otroligt underhållande och den var intressant filmad. Om inte annat så hade den 2012’s bästa filmsoundtrack än så länge
(Queens of the Stone age räcker för att jag ska bli såld på musiken).

Se filmen när den har premiär den 20 April.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.