Jag älskar dessa Indie-spel som inte är rädda för att hitta sin nisch och framförallt att fullständigt spränga gränserna för vad som är norm i spelvärlden. Proteus är ett av dessa spel.

Jag är glad att säga att jag har fått en pre-alfa kod utav spelet så mina intryck här kan te sig annorlunda emot det som kommer att bli när jag spelar det färdiga spelet.

I dagens spelbransch så ska ett spel ha ett mål, en historia, ett syfte.
Proteus är annorlunda i den mån att den inte har ett mål, den har inte en story.
Jag frågar Ed Key som är mannen bakom spelidén och all programmering. Jag undrar vad hans syfte är med Proteus. Han svarade att syftet är att man skapar sitt eget syfte så att säga. Grundidén bakom Proteus är att skapa ett universum, sitt eget universum. I den version av Proteus som jag har spelat så är världen en enda stor ö bebodd av olika varelser.

Spelet har en säregen stil i det att grafikmotorn är vektorbaserad. Spelarmekaniken är dock lik förstapersonspel, bara det att kontrollen är med mening väldigt begränsad iochmed att man inte kan interagera för mycket med saker. men det är en smärre revolution i sig då jag är osäker på om något spel tidigare har använt sig utav den här säregna spelstilen.

Än så länge är inte Proteus så mycket utav ett spel utan snarare en upplevelse. Ed Key säger att han aldrig var ute efter att göra ett spel, han ville få tillbaka den där känslan man hade när man som liten spelade ett riktigt bra datorspel för första gången. Den där känslan utav att vad som helst kan hända i denna sagolika värld som uppstår framför en själv på dator eller tvskärmen.
Ed lyckas med detta. Man sugs in i Proteus såsom Alice sögs in i underlandet när hon hoppade ned i portalhålet. Jag har dock fortfarande inte förstått detta men som en konstinstallation och även ur en teknisk uppvisning så är Proteus en milstolpe. Hur spelet kommer att förändra spelbranschen får vi dock se när spelet släpps i sin helhet under sommaren 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.