Ok Ikumi var tidigare känd i Electronica-kretsar som en producent som gjorde housemusik med 8-bits instrument och andra lo-fi verktyg. Hans tidigare verk är bra men för den delen inget uppseendeväckande. IV/XI är dock något betydligt mer intressant.

I detta album så skapar Ok Ikumi en ljudbild tjockare än den fylligaste morgondimma. Det är härlig Shoe-Gaze fast med härlig chiptoner och knaster som får en att tänka på vinylskivornas distinkta läte.

1. Iapetus
2. Scrambled
3. 2019 I
4. 2019 II
5. 2019 III
6. Rhea
7. Sunlight
8. Home From Space
9. Scrambled (Forest World Remix)
10. Home From Space (Downstate Remix)

Lapetus är en låt som öppnar skivan otroligt starkt, för den delen så är Lapetus skivan tveklöst bästa spår. Den börjar med en syntslinga som loopas hela låten igenom och som snabbt sätter lyssnaren i en egen värld. Lapetus är ett eget universum där man genom en lyssning går igenom olika upplevelser varje gång. Spåret har en egenskap att alltid hålla något hemligt för en, man upptäcker något nytt med den vid varje lyssning. Tveklöst skivans bästa spår.

Scrambled är lite mer svårplacerad, det är en hypnotisk melodi som är en mash-up av olika vardagliga ljud. En samplad röst, olika typer utav knaster och knäppljud som låter som om de är inspelade ifrån vardagliga livet som sedan har blivit ihopslängda i en mysig låt som inte sticker ut men som är örongodis på ett sätt. Jag rekomenderar Scrambled (Forest World Remix) senare på skivan som gör om Scrambled till en mer lätthanterlig och den får ett vanligare elektro-pop(ish) sound.

Spår 3,4 och 5 är konceptlåtar som är sammanförda genom namnet “2019” Tänk lite som om Daft Punk skulle kombinera Daft Punk soundtracket med en meditationsskiva.

Spår 6 och 7 hör även de ihop med de att de spinner vidare på det ambienta temat som sattes igång med 2019, sköna låtar som inte sticker ut men berättar vidare om vad som händer efter historien i 2019.

Nr 10 Home from Space är ett otroligt vackert spår som på ett värdigt sätt avslutar skivan IV/XI/

Jag är glad att Ok Ikumi har vågat testa på Ambient/Shoe-gaze spåret. Det passar hans sound riktigt bra och även fast IV/XI är en bitvis ojämn skiva så gillar jag den mycket och hoppas att han fortsätter på liknande spår i framtiden. För alla shoe-gaze fans så är IV/XI helt klart köpvärd!

Den går att hitta på Ok Ikumi’s bandcamp som finns här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.