Ellie Goulding är en popsångerska som kom ifrån ingenstans och lyckades ta sig ganska högt upp på pop-listorna på så gott som ingen tid alls.

Hon släppte sin debutskiva 2010 men vi i Sverige lade märke till henne först då hon sjöng med i Skrillex låt “Summit”. Jag var en av dem som direkt fastnade för hennes röst som har den typ utav ton som sätter lyssnaren in i ett harmoniskt sinne.
Det som gör henne mer intressant än de flesta popsångerskor är just att hon har en lika träffsäker och vacker röst även live. (Kan verkligen rekommendera alla att köpa hennes iTunes live:ep)

Hon spelar en genre som i lekmannamun kallas för “Folktronica” Klassisk pop med synth/electronica-inslag. I dagens musikvärld där man kan blanda vilka genres SOM HELST till en oigenkänlig smörja är det intressant att just: Folk, Pop och Electronica passar så bra tillsammans.

Lycka nedpressad in i en 17 spårig skiva som avslutas med en cover på Elton John’s “Your Song” som Ellie tar till en nya nivå, istället för en mysig kärleksballad så lyckas hon göra om den till en dikt. En dikt som förvrider den bilden man hade av den melodin, istället för en otroligt vacker ballad så blir den ångestfylld. 4 minuter sprängfylld utav kärlek som inte verkar vara helt besvarad, men samtidigt optimistisk. Elton John skulle ha varit stolt.

En annan favorit är “Wish i Stayed” som enligt henne själv är den första låten hon skrev. Studioversionen är en vacker ballad med starka filter’s som får hennes röst att låta nästan utomjordisk.
Hur bra studioversionen är så är den ändå inget emot den akustiska versionen som ni kan hitta nedanför.

Här så tas låten ifrån nästan allt, alla filter är borta, alla elektroniska slingor är borta. Kvar är Ellie’s röst. En minimalistisk melodi som utmejslas utav inte mer än 2 instrument.

Bright Lights är egentligen en deluxe-skiva utav Lights men innehåller 7 extra låtar. Skivan är svår att få tag på i fysisk format för oss Svenskar men iTunes har deluxe-varianten för 99kr.

För att göra skivans briljans rättvis så skulle jag behöva skriva flera artiklar om varje spår.
Blandningen utav “poesi-retoriken” i texterna och den elektroniska popen som ackompanjerar gör varenda låt till en mysig upplevelse som förhoppningsvis kommer att göra Ellie till en av de stora namnen inom alternativ-pop där bland annat Coldplay sitter.

En rolig detalj är att Ellie’s musik har blivit riktigt populär bland dj’s. Det har själva verket kommit fler remixer på hennes låtar än hon har skrivit låtar själv. Ett tips är att kolla upp Monsieur Adi’s Soundcloud. Han är den som garanterat har gjort bäst remixer, hans tolkningar utav Ellie’s musik är magiska. Kolla in hans version utav låten “Starry Eyed”

En rolig detalj med den här musik-videon är att den är 100% fan-gjord. Garanterat ett av de mest ambitiösa fan-videos någonsin!

Jag är fullkomligt förälskad i den här skivan, den uppfriskar och förnyar pop-genren och gör hela musikstilen till något annorlunda, poetiskt och vackert. Garanterat en av mina absoluta favoritskivor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.