Efter att ha överlevt ytterligare en mastodont-dag så måste det erkännas att man hade en “bang-over”.
Med tanke på det och det relativt lugna schemat på morgonen/eftermiddagen så bestämmde vi oss för att njuta lite över vad Gävle hade att erbjuda en sommarlördag. Allt stängde förvisso vid 15:00 men som tur är så stängde inte sommaren!

Runt 17:00 så stack vi tillbaka till festivalen, mina vänner ville nämligen se bandet “Raubtier”, denna ur-norrländska trupp utav människor uppväxta på diesel-olja och hembränt.
Har inte varit så mycket för det bandet förr men de växte efter att man fick se dem live. Likt Manowar så har de en del trogna fans, jag var den enda bland ett tusental personer som inte sjöng med i låtarna.

Lite borta i skallen av alla norrländska svordomar och baskagge-smatter så sprang jag iväg till en av de mindre scenerna.
God is an astronaut. Härligt med lite post-rock bland all baskagge-åska.

Total, underbar, jäkla lycka. Ojojoj. Detta är det bästa jag har sett på länge, den atmosfären som de här grabbarna lyckades skapa. Det är obeskrivligt, för att förklara mer hur deras spelning var. TIll en början så var det ungefär 20 pers vid scen. När spelningen slutade så var det runt 500 pers som alla dansade med i deras låtar.
Detta är något utav det bästa jag har sett. Utan tvekan.

Hög på lycka och adrenalin så gick jag väldigt nöjd ifrån deras spelning. Med mig så hade bandet antagligen skaffat sig en hel del fans den dagen.

Lite senare på kvällen så spelade Behemoth. Detta band som har råkat väldigt illa ut i sitt hemland Polen p.g.a. av att de förstörde en bibel under en spelning. (Låt gå att Polen är högst katolska, men om man är så extremt kristen så går man väl inte och ser ett black-metal band i överhuvudtaget?)

De fick dock ett gott gensvar på Getaway, trycket var högt och stämningen upp i taket. Jag började vid det här laget bli lite trött på black-metal smattret (främst då Behemoth inte är ett band som faller mig i smaken) så jag och en vän gick på lite avstånd för att vila våra trötta öron.

Vi gick bort till den stora scenen där Yngwie Malmsteen skulle spela. Bara soundchecken var mer högljudd än någon annan spelning tidigare. Detta skulle bli något tänkte vi, scen-introt när Yngwie går upp på scenen måste bli storslagen. Nej, konserten börjar med att Yngwie springer in på scenen och gör ett solo.. Ok?!.
Bandet börjar spela och det låter hur bra som helst, sedan i ett mellansnack så avbryter Yngwie sångaren med ett solo.. Sedan så kör han ett solo.

Det jag menar med detta är att Yngwie är en bra gittarist, han har dock fastnat i myten utav sitt eget ego. 50% av spelningstiden gick åt att han skulle göra sina solon, det blev snabbt tradigt och lite tråkigt faktist.
Jag kan inte förneka att det var kul att se honom live dock. Han är ändå en legend och förutom en överdos på gittar-onanier så var det en bra spelning. Ett bra avslut på en underbar festival, men Cult of Luna skulle ju spela efter?

Jo, jag hade verkligen längtat efter att få se dem live. Det blev dock inställd för att trummisen var nämligen på andra sidan Sverige och gigade med bandet Deportees samma dag. Jag vet inte hur hans manager tänkte där. Han hade hunnit utan problem till Gävle om det inte vore så att det var en tjock dimma som täckte större delar utav Sverige den dagen. Hur man kan välja bort en av de större metal-festivalerna, en spelning med ett av sveriges mest omtyckta metalgrupp. Hur man hellre ser till att man spelar med Deportees på en annan festival övergår mitt förstånd.
Detta är dock den bästa kritiken jag kan ge Getaway, det enda som var fel med festivalen var att Cult of Luna blev inställt och det var inte ens arrangörernas fel.

Underbar festival, bra utfört, schemat hölls nästan på minuten oftast. (Alla började exakt då de skulle börja förutom Manowar som var 5 min sen). Det var lite svårt att få klar info om hur saker fungerade med presskontakter dock men annars få var det bara 3 dagar av total lycka. Vi ses nästa år igen Gävle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.