Det har varit mycket snack på Megazine angående rebooten utav Spider-man-franchisen, jag såg filmen idag och tänkte att jag behöver få berätta om min syn på filmen.
Det är inte den bästa filmen baserad på en serie-tidning. O-originellt så säger jag att The Dark Knight hör till absoluta toppen (Stor del tack vare Heath Ledger, må han vila i frid).

Den gamla Spider-man trilogin är inget jag tyckte om, första filmen var helt ok, andra filmen betydligt bättre. Den tredje var en komplett tågkrasch. Sam Raimi tog en franchise som har en del melankoli i sig, förvandlade den till en “Spider-man goes Xena” D.v.s. fånig såp-opera. Som sagt, jag tyckte ettan och tvåan var ok. Men de passade inte i ordinarie Spider-man universumet. De passar utmärkt som egan grenar i universumet men som officiella filmer i franchisen så håller de inte måttet.

Tur då att Marc Webb (passande namn) var större Spider-man fan än Raimi var. Webb håller sig betydligt närmre källmaterialet och enligt min ytterst lilla kunskap angående Spider-man så håller han sig väldigt nära källmaterialet.

Handlingen i The Amazing Spider-Man tar (till skillnad från Raimis filmer) tittaren på allvar, saker överförklaras inte. Handlingen och kärleks sub-ploten känns mer realistiskt och Andrew Garfield och Emma Stone har ändå en fin kemi, man köper illusionen om att båda skulle vara 17 år och gå i high-school.
Den nya rollbesättningen sköter sitt jobb bra och de lever ut rollerna betydligt bättre än i tidigare spider-man filmer.
Andrew Garfield spelar en tillbakadragen, blyg nörd. Precis så Spider-Man ska bete sig.

Jag håller med David  att använda Lizard som första nemesis kanske inte var den mest optimala idén. Då Lizard är lite små tråkig som karaktär, men förutom det så tycker jag att den nya filmen håller lätt toppklass tillsammans med Dark Knight och X-men first:class när det gäller bästa serie-adaptioner på filmduken. Jag hoppas mycket på att Webb får göra fler filmer i serien. Helst med samma rollbesättning. Och låt Webb för guds skull göra en film med Venom, låt en som vet vad han håller på med göra Venom rättvisa.

Jag måste tillägga att jag älskade alla små vinkningar som Marc Webb la till. Det var en hel del vinkningar till både de tidigare spider-man filmerna och även till en hel del musik. Att låta Peter Parker ha en poster med Ian Curtis (Sångare i Joy Division) är ren kärlek. Sedan så tycker jag att ha Coldplays “Til kingdom come” i en väldigt fin scen var bara genialiskt.
Detta är även en av de få gånger som 3D har varit riktigt bra på bio. Få ghosting-effekter, den skötte sitt jobb och gjorde djup det det krävdes djup och “utstickande effekt” när det var relevant.

Filmen är helt klart sevärd, en av de bättre “serie-filmerna” och i toppklass av de filmer som har haft Marvels-signum på sig. Se den medan den går på bio!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.