Dorena är ett post-rock band ifrån Göteborg, de har funnits sedan 2007 men försöker nu att ta sig till nästa steg i bandets utveckling genom ett pleasefund.us (crowd-funding) projekt. Via crowd-fundingen så ska de samla ihop pengar till inspelningen och produceringen utav deras kommande platta. Om ni tycker om bandet så tycker jag att ni ska kolla in funding sidan, belöningarna för att donera är väldigt, väldigt bra. Eller vad sägs om blandannat en privat-spelning för 3000 kr? för mer info gå in på deras pleasefund.us projekt eller deras facebook grupp https://www.facebook.com/dorenamusic.

Jag vill tacka Kim ifrån Dorena för att han tog sig tid att svara på några frågor!

Q: Hur startades Dorena?

Dorena startades 2007 av fem vänner som sedan en lång tid tillbaka hade spelat musik tillsammans. Vi hade rört oss från punk och ska, vidare till screamo och hardcore, för att till sist starta Dorena. Tanken från början var att starta ett hardcoreband som skulle låta mycket som Envy och Suis La Lune, men någon sångare som kunde lägga riktiga avgrundsvrål gick inte att hitta. Då Envys musik till stor del låter som post-rock, blev det en naturlig övergång för oss att falla in i det facket när vi valde att fortsätta med en till stora delar instrumental ljudbild. Soundet på vår första platta rörde sig inte så mycket utanför vad som förväntas av ett postrockband, men till vårt andra album hade vi rört oss mer åt det poppiga, bubbliga och elektroniska hållet, och hittat vår egen grej.

Q: Vad betyder namnet “Dorena”?

Dorena är en förkortning på den latinska meningen De omnibus rebus et nonnullis aliis, som betyder “Om allting och lite till.” Jonatan hade sprungit på citatet på någon hemsida och tyckte att det passade in på oss. Även om vi kan ha specifika idéer och känslor vi vill förmedla när vi skriver en låt, så är det oftast helt öppet för fri tolkning eftersom vi sällan har text. Sen är Dorena ett flicknamn också, och vi tyckte att det lät fint, så vi bestämde oss ganska snabbt för att ta det.

Q: Vad (eller vilka) gav er inspiration att börja spela post-rock?

Envy var en stor inspirationskälla när vi startade Dorena, även om vi själva inte låter så mycket som dem. De var bandet som introducerade oss för genren, kan man säga. När vi började lyssna på renodlad post-rock var det band som Mono, Explosions in the Sky, Caspian, och This Will Destroy You som gällde. Filmmusik och ambient var också en väldigt stor inspirationskälla från början, när vi skrev Holofon. Idag försöker vi inte låta som något specifikt band, utan känner oss ganska bekväma och säkra i vårt sound, men influenserna finns där. Pop och electronica toppar influenserna, men hardcore, ambient och klassisk musik ligger fortfarande nära hjärtat.

Q: Vad för budskap vill ni framföra med eran musik?

Vår musik är till stor del instrumental, så titlarna väldigt viktiga för att vi ska kunna sätta ord på känslan vi vill få fram. Det finns ingen röd tråd eller tema som vi håller oss till när vi skriver musik, men jag har märkt att det ofta handlar om osäkerhet, ensamhet och kärlek. Det låter som väldigt breda ämnen, men det handlar ofta om en väldigt specifik känsla.

Q: Vem skriver era låtar?

Det är jag. (Kim)

Q: Hur ser processen ut när ni skriver era låtar?

Det börjar med att jag sitter med min gitarr och hittar en melodi eller en ackordsföljd. Sedan sitter jag med min loopstation och lägger lager efter lager. Låtarna är oftast i stort sett färdigskrivna när jag kommer med dem till replokalen, men det är alltid saker som får ändras i efterhand.

Q: Det verkar vara otroligt svårt för band idag att kunna klara sig på sin musik, hur lyckas ni? Ni har ändå släppt 2 skivor sedan 2007.

De pengar vi får in är från skivförsäljning och musikplaceringar i tv, men det är inga stora pengar, och de går alltid oavkortat in i bandet igen. När vi turnerar tjänar vi tillräckligt för att turnén ska gå runt, och får kanske några tusenlappar över. Drömmen är att kunna tjäna tillräckligt när vi är ute för att kunna täcka hyror och utgifter här hemma. Det hade inneburit att vi hade kunnat turnera stora delar av året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.