Bob Marley, om jag behöver ens berätta för er om vem den här mannen är så har ni inte koll på musikhistoria.

Han är som de flesta vet en legend inom musik-historia och det är han som tillsammans med “The Wailers” skapade genren “Reggae“.

Filmen Marley handlar om allt man inte visste om Bob Marley, det finns otroligt många myter om denna man. Vilka är sanna och vilka är falska? i filmen så intervjuas hans familj, hans barn, vänner och gamla bandmedlemmar och kollegor. Ett ytterligare tecken på att filmen talar om hela sanningen om Bob är att filmen görs utav hans fru Rita Marley och hans son Ziggy Marley. Men bara för den delen så känns filmen inte vinklad. Hans familj öppnar sitt hjärta för kameran och tittaren och alla Bob’s sidor visas. Både de vackra och stolta sidorna som bidrog till hans legend. Men även de mörkare sidorna utav hans personlighet. Dokumentären är inte rädd för att visa att alla ibland gör misstag, att alla har sina dåliga sidor.

I filmen så får man höra ifrån hur hans uppväxt var, vem som var hans far, varför han hade en svårare uppväxt än andra Jamaicaner i samma samhälls-klass. Hur han började med musik, hans relation till religion. Till betydligt tyngre saker som hur hans förhållande till hans fru var, hur han var som far, vad han hade för roll i Jamaica’s politiska situationer och även hur han dog.

Filmen är vackert filmad på ett traditionellt “dokumentär” manér, inget speciellt i hur de klipper eller i hur de filmar. Jag såg Blu-Ray utgåvan och det var otroligt imponerande hur de lyckades “skala-up” alla gamla klipp och konsert-videos. Även Bob’s gamla hemmavideos ifrån tidigt 70-tal såg vackra ut. Ljudet är även otroligt fint restaurerat. Alla gamla demos och liknande låter helt kristall-klara i min tv. Jag antar att DVD-utgåvan ser precis lika fin ut (även utan HD-upplösningen) men om ni är fans utav Bob Marley och ni har tillgång till en blu-ray spelare så rekommenderar jag absolut att ni köper blu-ray versionen, den har även en hel del extra-material som inte finns i DVD-versionen.

Filmen lyckas på ett vackert sätt att porträttera Bob’s liv. Från början till slutet. Dokumentären är väldigt vackert gjord på alla sätt, i restaureringen, i klippningen, i hur intervjuaren sköter frågorna. Marley är en väldigt bra dokumentär, utan tvekan i toppskiktet utav årets dokumentärer.

Ett måste för alla fans utav Bob Marley eller fans utav generell musikhistoria.
Ni kan hitta både blu-ray och dvd versionerna i nästan alla butiker eller web-butiker som säljes filmer.

Tack till vicke för recensions-exemplaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.