Göteborg fortsätter att utmärka sig själv (Tillsammans med Norrland) som de områden i Sverige där det produceras mest och bäst Metal. BatAAr är inget undantag.
BatAAr har funnits i några år och har släppt ett antal ep’s, men ABSORB är den första EP’n som kommer ut i sådana medier såsom Spotify och iTunes.

Med ABSORB så har de överträffat sig själva, de har tagit delar ifrån sitt tidigare metal-core liknande sound och har nu med; musikaliskgenialitet, influenser utav andra band och erfarenhet inom musiken skapat en egen sub-genre som de själva kallar för “Art-metal”.

Efter att ha sett dessa grabbar live 2 gånger vid olika tillfällen så kan jag bara säga att de snabbt blir bättre och bättre. Med en sådan musikalitet och innovation både via sina inspelade låtar och även live så märker man att de snabbt stiger från klarhet till klarhet. Det är rena vågor utav primal lycka som sköljs ut ur deras musik. Det är ett mysterium för mig varför de ännu inte har ett skivkontrakt.

ABSORB har en del progressiva inslag såsom medlemmen Patriks gittar ligger som en matta i musiken och skapar en härligt kaotiskt stämning, som har vissa likheter med det galna gittar-spelet ifrån bandet Meshuggah. Den andra gitarren som spelas utav medlemmen Simon är ren metal. Det är djurisk dist som inte missar en enda takt, inte en enda ton. Bas-spelet (som på skivan spelas utav den f.d. medlemmen Felix) är tung, väldigt funkig och byter skepnad beroende på låt. Då den bitvis är jazzig så är den i nästa låt röjig på äkta metal-manér. Tobias på trummor slår på dessa stackars pukor som Asa-guden Tor slår med sin hammare. När han kommer igång så låter det som krigstrummor och man tror att apokalypsen och de 7 riddarna snart är på väg. Seb, som är bandets sångare, är ren ondska; när hans röst är på topp (speciellt live) så låter det som att det är en demon som lägger hela sin kraft att verkligen leva sig in i varenda ord som sjungs.

Jag kan inte hitta något fel med bandet, de är på en betydligt högre nivå än vad många kända metal-akter är. Låtarna på skivan balanserar varandra bra, det är en skön variation utav stil på musiken och man blir ständigt uppfriskad att se hur många olika typer utav genre’s som BatAAr kan framföra. De lyckas ta inspiration ifrån det mesta men ändå alltid behålla sin identitet. Ett fel med skivan dock är att mastringen kunde ha varit lite bättre, jag hade önskat att Seb’s demon-röst hade förstärkts lite. Att rytmsektionen hade fått mer plats i bas-frekvenserna. Alla “kanalerna” i musiken sitter perfekt annars och syntarna som förstärker musiken sitter där de ska, jag älskar alla låtar på skivan och tycker att det var genialiskt av dem att göra om en av deras äldre låtar “Perish in your Porcelain” iochmed låten “Refrain from your porcelain”.

Detta är nästintill perfektion, även fast jag är lite onöjd med mastringen så är det genialitet som lyser igenom.

Jag ser otroligt mycket fram emot deras kommande låt-släpp.

Bilderna är lånade ifrån deras facebook-grupp: BatAAr’s facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.