Toe är ett band som balanserar emellan genrer såsom Post-rock och Math-rock. Det är mycket instrumentalt, mycket känsla och många lager i musiken. Men de har likväl en stor komplexitet i musiken. De spelar inte som 4 olika musiker utan de spelar som en enhet.. Trummorna tar lika stor plats som gittar-spelet och basen kan ibland ta den ledande platsen i bandet. Och sättet de spelar på är väldigt arytmiskt och “kaos-artat”, därav math-rock beteckningen.

Jag älskar Toe, har lyssnat på dem i många år och de är ett av de banden som tände mitt intresse för musiken. Därför var det ingen tvekan för mig när jag fick reda på att de skulle spela på Pumpehuset i Köpenhamn. Pumpehuset har spelat en stor roll i mitt liv (men det är en annan historia) så det kändes underbart nostalgiskt att återigen få besöka denna otroligt lilla klubb som på något underligt sätt alltid lyckas boka riktigt bra band.

När dörrarna öppnades så sköljdes det en våg utav eufori över mig: “Jag kommer äntligen få se ett av mina absoluta favoritband” Jag kom in till spelningen och det första jag såg var merchandise bordet. Självklart så köpte jag mer merchandise än vad jag borde men det kändes värt det. Det var intressant att se att de sålde usb-minnen på plats. usb-minnen såg ut som VIP-pass vilket var en rolig design. Men “knäppte av” spännet och märkte att det låg en USB-kontakt gömd. Jag fick reda på att kvällens spelning skulle spelas in och läggas upp på en webb-adress som man bara har tillgång till via usb-minnet. En konsertinspelning för 150 kr.

Adrenalinet ökar när jag ser att soundchecken börjar. Redan vid soundchecken så uppvisar bandet en sådan musikalitet som de flesta musiker bara drömmer om.
Inom kort så börjar bandet. De spelar bara låtar ifrån de två senaste skivorna, inte konstigt med tanke på att det är få av deras skivor som har släppts utanför Europa. Men likväl så är det få som inte känner till Toe’s musik sedan innan. När till exempel: After Image, 1/21 eller Goodbye börjar spelas så hör man hur skrik utav glädje och euforia ekar i salen. Det här bandet har få fans men fans som är otroligt lojala. Emellan låtarna så hör man hur publiken skriker hur de älskar Toe och jublet efter varje låt håller i sig, håller i sig till den grad att man ser hur hela bandet rodnar. Den ena gittaristen säger ett flertal gånger i mikrofonen “Thank you, we love you to”. Bandet är väldigt timida när de inte spelar. De ser knappt ut på publiken och ser mest ned i golvet. Men när de väl börjar spela igen så märker man hur varenda cell i deras kroppar lever sig in i musiken. De båda gittaristen dansar så kraftigt så att det ser ut som om det hade kunnat vara hämtat ifrån en “hardcore-spelning”. Ibland när musiken blir mer intensiv så märker man hur de skriker utav adrenalin. Trummisen är som hämtad ur ett jazz-band. Hela hans kropp är med när han slår och han sjunger med i varenda ton som spelas.
Bassisten är den som är lite mer inåtriktad utav de i bandet. Han står mest och spelar det han ska, men när publiken är med som mest i låtarna så blir även han det. Det finns ingen på Pumpehuset som lämnas oberörd, alla är delaktiga i musiken på något sätt. Antingen via dans, klappningar skrik eller sång. Atmosfären ligger som en dimma över konsertsalen och så här mycket känslor har jag aldrig någonsin kännt under en konsert.

Spelningen fortlöper och det känns som att hela Pumpehuset vill att kvällen aldrig ska ta slut. Toe spelar klart sin ordinare set list och de blir inropade till encore efter encore.

Det var en magisk kväll och jag kommer att minnas den som min starkaste konsertupplevelse någonsin. Toe’s musikalitet och en sådan känsla som de lyckas förmedla live är sällsynt. De förmedlar bara inte sin musik när de spelar utan de förmedlar livshistorier, öden och drömmar. Toe är det bästa jag har sett live och jag önskar innerligen att de snarast tar sig tillbaka till Europa och förhoppningsvis även för en spelning i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.