BatAAr är en del i evolutionen när det gäller rock/metal, det är ett band som ständigt vill bryta nya gränser och framför allt aldrig vill bli stämplad som en specifik genre. Då jag länge har prisat dem för sin genialitet så hade jag extremt stora förväntningar på den här spelningen, nytt material och en ny medlem har de skaffat sig sen senast jag såg dem.


Photos by Carin Hjorth

BatAAr bevisade med spelningen på Rockbitch-båten att de är redo att ta steget ifrån osignat band till en massiv koloss som är redo att plöja runt på världens olika scener.

Spelningen börjar med ett mörkt, skitigt och dystopiskt intro. Det är en låt som dundrar genom salen och jag märker snabbt hur mina hjärtslag byts ut för att vara jämn med de tunga basljuden i intro-låten. Hela bandet äntrar scenen och man märker att ett jubel börjar sprida sig runtom i denna “dans-salong” som under helgen agerar som mosh-palats.

Photos by Carin Hjorth

Spelningen börjar med att Seb skriker ut mot publiken, gensvaret är starkt och den första låten som de spelar är en ny låt ifrån den kommande ep’n OWLS AND SNAKES som heter VICIOUS en titel som jag antar har sin grund i gruppnamnet Vicious som är det som BatAAr’s fans kallar sig för. Det djupa soundet som jag pratade om förut i min “Inför:OWLS AND SNAKES text finns här. Det första intrycket var bra, men för att kunna ge ett rättvisst utlåtande om sången så väntar jag tills jag får tag i den kommande ep’n.

Photos by Carin Hjorth

Det här var den första gången då jag såg deras nya bassist “Jake”. Jag visste inte vad jag hade att förväntat mig utav honom men då deras förra bassist Felix var ett geni på sitt instrument så hade Jake en del att bevisa.
Till en början såg han nervös och timid ut men efter att den första låten så blommade han upp och den underliggande rockstjärnan som han hade i sig fick komma upp till ytan och visa sina starkaste sidor. Han röjde som om de spelade inför 30.000 människor och man såg att hans kemi med de andra medlemmarna var i topp-klass. Musikaliskt så verkar det som att han håller sig på den nivån som BatAAr’s ytterst krävande musik behöver hålla sig på. Med misstag som ljudteknikern gjorde så hördes basen dock inte alltid så mycket. Det är synd då de spelade en utav mina äldre favoritlåtar “Tertius Bestia” där just introt har en riktigt spektakulärt bas-intro. Bas-introt hördes tyvärr inte så väl som det borde ha gjorts och allt går att skylla på bristfällig live-mixning. Tertius Bestia är en låt ifrån deras äldre skiva GETSEMANE, en låt som jag inte hörts spelas live på otroligt länge. Det är med de äldre låtarna som man märker hur ett band har växt, de har bevisat att de är ett helt annat band nu än när GETSEMANE släpptes.

Spelningen flyter på och energin är overklig, trots trasiga gittarer, en sjuk sångare och diverse mixnings-problem så gav de så mycket energi. Bandet gav otroligt mycket kärlek till fansen och det var inte en konsert. Det var en upplevelse, en på gränsen till spirituell upplevelse. Jag märkte att jag och några med mig tappade för en stund greppet om verkligheten och vi förlorade kontrollen över våra kroppar. För en cirka halvtimme så var det BatAAr som styrde publiken likt marionetter med sin musik. Det var omöjligt att stå still och jag hörde att flera som aldrig hade sett dem innan fullkomligt älskade spelningen.

Energin når ett klimax när de spelar Refrain from your Porcelain när partiet kommer då hela publiken skriker “Fuck your Icons” så spränger de ytterligare en barriär för vilka känslor som ett band kan framföra på scen. Det var ren kaos och hela Rockbitch-båten verkade älska varenda sekund utav det.

Photos by Carin Hjorth

Det var som sagt en del ljudproblem och de hade inte direkt tur med utrustning som gick sönder. Men faktum är att det är inget som påverkar omdömet angående konserten. Bandet har verkligen utvecklats musikaliskt och varje medlem gör sina roller med perfektion. Framförallt så är den energin som de förmedlar något sällsynt. De tog dem några låtar att bygga upp denna energin men sedan så var det inget som kunde stoppa dem. De hade satt båten i brand med sin musik.
De är verkligen en av de få metal-akter idag som är intressanta och jag hoppas innerligt att världen inser detta.

#Vicious

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.