Jag har skrivit mycket gott om det här Göteborgs-baserade bandet den senaste tiden.
Nu släpper de en ny ep vid namn OWLS AND SNAKES, deras andra ep sedan deras “Reboot”. Deras andra ep som går under genren “art-metal”.

Ep’n består utav:
1. OWLS AND SNAKES
2. CALAMITY MOON
3. TERTIUS BESTIA (Studio Live)

Till att börja med så måste jag nämna att kvalitén på ljudet är bättre än någonsin. Mycket tack vare att de har fått mer erfarenhet som musiker men även att de har fått en mästerlig mixning och mastring utav legenden Tue Madsen (som har jobbat med blandannat: DIR EN GREY, The Haunted, Suicide Silence och Dark Tranquillity.

Om man vill bli ett igenkänt band så måste man agera som om man redan var det. Därför var det en mästerlig idé att ta hjälp utav Tue Madsen, han har byggt upp ett rykte om att vara en av de bästa när det gäller att få metal att låta så bra som det går. Och det är nog inom de stora namnen som BatAAr ska fortsätta att hålla sig.

Första låten på ep’n är titelspåret OWLS AND SNAKES. Det är en utav de få ballader jag har hört ifrån BatAAr. Med ballader så är melodierna viktigast. Det mest melodiska sköts utav Seb’s sång som förvånansvärt är utan growl eller skrik, han har bevisat förut att han är en duktig sångare så detta är inget problem. Snarare tvärtom, många metalsångare brukar ha problem att byta mellan ren-sång och growl men Seb har en helt otrolig röst som sköter bytet riktigt snyggt. Musiken är djupare än vad man hör till en början, då sången sköter det mest melodiska så fokuserar instrumenten på att bygga upp en ljudmatta som ska kunna lyfta sången högre.

Patrik och Simon skapar en harmonisk och medryckande ambient stämning som passar ballad-formatet bra. Det gör låten väldigt lättlyssnad och är en intressant kontrast mot deras tidigare verk. Basen är rätt så tillbakadragen men Tobias och hans trummor får en chans att framträda med ett nästan jazz-aktigt rytmspel. OWLS AND SNAKES är en bra låt men för lyssnare som är ovana med genren så kan det krävas ett par lyssningar innan låten “sätter sig”.

Bilden är lånad ifrån bandets Facebook.

CALAMITY MOON är väldigt svår att definiera. I början så låter den typisk “industriell” med sitt monotona och statiska framförande utav både melodi och sång. Refrängen byter skepnad och blir lite mer progressiv i stil med band som Mastodon och Gojira. Jag får även en del tankar till det odefinierbara bandet Aliene Ma’riage. Mycket på grund utav den närmast sinnesjuka sången. Det låter bitvis som om skriken i refrängen kommer ifrån en man som är helt sinnesjuk. Det finns ännu ingen lyrik till låten att använda som referens men jag tolkar låten som att det är en galen man som berättar sin förvridna sin historia för oss. Det är otroligt svårt att placera CALAMITY MOON i ett fack. Den byter tempo och byter stämning låten igenom. Jag gillar den, det är ett kaos och första gången jag hörde låten så blev jag förvånad utav att BatAAr kan låta så här. Inte nog med att de kan skriva musik utan med CALAMITY MOON så får lyriken en släng utav poetiska inslag, mycket i sin underliga ratio emellan musikskiftena och ständiga bytet i sångstil gör det till en låt som skulle kunna vara värd att analysera djupare vid ett annat tillfälle.

Sista låten på ep’n är en live-version utav en av deras äldre låtar TERTIUS BESTIA. en låt på en utav deras äldre skivor GETSEMANE. En utav mina favoritlåtar med BatAAr faktist. Låten i sig har inte ändrats märkbart, den stora skillnaden är att nu så sjungs den utav en annan sångare. Seb adderar en attityd som skriker kaos och ondska. Något som den förra sångaren inte klarade av på samma sätt. TERTIUS BESTIA är en låt som ska vara intensiv fast med lugna partier, en låt som är gjord för att dansas/moshas/headbangas till. En låt som passar sig bäst live helt enkelt. Musiken i sig är lika bra framförd som alltid men med deras nya sångare så får TERTIUS BESTIA “det grädde på moset” som den saknade. Det är en otroligt bra låt i mitt tycke och jag uppskattar att de använder den igen på sina spelningar.

OWLS AND SNAKES är en riktigt bra skiva, för den gemene metal-lyssnaren så är det ett lite svårare album att ta till sig. Mycket beroende på BatAAr’s fortsatta lekande med okonventionella rytmer och sätt att bygga musik på.

OWLS AND SNAKES är en mer annorlunda skiva än ABSORB (2011) men de båda bygger tillsammans en bra bild utav vad BatAAr står för.

Musikalisk perfektion och nyskapande lekfullhet. Bra jobbat grabbar.

De som hindrar den ifrån att få full pott är att just på grund utav att de leker lite mer med musik som koncept nu så blir det svårare att skriva de låtar som sätter sig i lyssnarens huvud. Något som nämligen ABSORB lyckades med. Alla låtar på den skivan satte sig i huvudet direkt och är alla väldigt lätta att skråla med i när man ser bandet live. Spåren på OWLS AND SNAKES är bättre musikaliskt vilket gör att de antagligen blir väldigt intressanta upplevelser att se live.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.