Bradley Cooper, Robert DeNiro och Jennifer Lawrence. Några skådespelare som inte är direkt kända för att vara med i Romantiska Komedier. Detta är däremot ingen vanlig komedi.

Pat (Bradley Cooper) är en föredetta lärare som efter en olyckshändelse åkte in på en psykinstitution. Filmen tar vid 8 månader senare när han lämnar psykinstitutionen och ska försöka ta vid där sitt gamla liv slutade. Han blir tvungen att bo hemma hos sina föräldrar Pat Sr. (Robert DeNiro) och Dolores (Jacki Weaver). Den miljö som skulle bli lugn och stöttande för Pat visar sig vara helt det motsatta. Pat har nyligen fått veta att han är Bipolär och med en far som har kraftig OCD gör att hemmamiljön blir kaotisk och svårhanterlig för hela familjen. Något som Pat försöker hantera är att hans fru har lämnat honom, varje detalj i hans vardag påminner honom om hur bra de hade det förut och han startar en ändlös kamp om att få tillbaka henne. Han inser dock inte att det som finns kvar av deras förhållande är ett luftslott och hans föredetta fru Nikki vill egentligen inte ha något med honom att göra.
silver-linings-playbook-bradley-cooper
En utav Pats vänner bjuder hem honom på en middag. På middagen får han träffa Tiffany (Jennifer Lawrence) som även hon har en hel del problem att handskas med. Pat och Tiffany hittar snabbt en koppling sinsemellan. I en värld som inte förstår sig på dem så har de äntligen hittat någon som kan relatera till vad den andre går igenom. Det som inte märks vid första början är att alla har problem i sina liv, problem som inte alla vågar ta itu med.

Du gör mig galen! är en otroligt mysig film som på ett respekfullt sätt visar hur det är att leva med psykiska funktionshinder. Psykiska funktionshinder har tagits upp många gånger förut på film men då har personerna framställts som antingen sinnesjuka eller helt autistiska. Du gör mig galen! visar upp karaktärernas problem på ett mer minimalistiskt och samtidigt mer autentiskt sätt än vad som brukar visas på film.

Skådespelarna är utan tvekan det bästa med filmen. Robert DeNiro som Pat Sr. är helt genialisk i sin tolkning utav en gammal man på gränsen till psykisk nedbrytning som smärtsamt försöker leva med sin OCD och sina tvångstankar. Hans fru försöker hålla sig stark till det faktum att de två närmaste personerna i hennes liv har sådana stora problem.

En stor överraskning var Danny (Chris Tucker) som gör en mer jordnära roll, hans mest mänskliga och realtiska karaktär hittils är den han spelar här. Han frångår sin vanliga stereotypa “hyperaktivitet” och bevisar att han är en otroligt bra skådespelare i grunden.
SILVER LININGS PLAYBOOK
Storyn i sig bibehåller vissa grundelement som de flesta romantiska komedier delar men trots det är Du gör mig galen! en av de mest originella filmerna jag har sett på länge.

Produktionsvärdet är högt, musiken, ljudbilden, manuset och filmandet är perfekt i sin kontext och det som hindrar filmen ifrån att få en fullpott är just det att den använder sig utav vissa klyschor.Detta är en otroligt mysig och härlig film som alla borde se i år. Den är värd varenda nominering den har fått hittils och då den har 8 nomineringar i de största kategorierna i årets Oscarsgala så bevisar det verkligen att detta är en filmupplevelse man inte får missa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.