APE. Bandet som har smygit sig ut ifrån Örebro till i resten utav Sverige. De hette Ape Rape Escape förut och har spelat på många olika scener runtom i Sverige.
De hade ett rykte om att vara ett otroligt energiskt band att se live, de skulle ha energirika rocklåtar med ett inslag utav metal och growl. Jag hade hört en del gott om det här bandet innan så förväntningarna var stora när jag stod framför den så ikoniska scenen vid Debaser Slussen.
2013-01-11 23.18.35
Bandet sprang upp på scen propert klädda i kostym och slips. Först så kommer en medlem upp som är iklädd en Chimpans-mask. Nyfikenheten var stor om vilken roll i bandet han hade. Resten av bandet kommer upp och ser otroligt taggade ut, stämningen låg som elektricitet i luften.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=O0nMBElFMo0]

De drog igång direkt och den hitills halvtomma lokalen blir mer och mer välbefolkad samtidigt som publiken drar sig närmare och närmare scenen. Scenspråket är absurt och på gränsen till galet. Bandet röjde som om de var på en dödsmetalspelning och medlemen med apmasken visade sitt esse och sin roll, han spelade inget instrument. Inte heller så var han en sån stor del i musiken, han dansade/Freerunnade på scen och “spelade” på en tamburin. Detta låter konstigt men “apmannens” energi tillförde en hel del till den elektricitet som skedde denna kväll på Debaser Slussen.
2013-01-11 23.19.13
APE spelade sina låtar med en härlig intensitet och musiken låter som om rock and roll och hardcore punk skulle ha korsbefruktats. Spelsättet ifrån rock and roll och rockabilly blandats med influenser ifrån metal. Skön, ren sång blandats med skrik och djupa growls.

APE var en intensiv och spännande upplevelse. Det nådde sin kulmen under Letter from Spain där sångaren bokstavlig hoppade ner i publikhavet och skapade en moshpit medan låten pågick. Spelningen var på runt 45 minuter men med den intensitet och energi som APE gav publiken så var det en konsert värd att minnas.

Det här bandet har en stor potential att nå långt, och jag hoppas det. För något som rockvärlden behöver är fler band som ser framförandet som en lika stor del som musiken.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vHECyDX5fIU]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.