Nathalie är en romantisk komedi med Audrey Tautou och François Damiens.

Huvudpersonen Nathalie är en kvinna i 30 årsåldern vars man dör i sjukdom. Den som hjälper henne ur depressionen är hennes chef Markus. Jag kan inte säga så mycket mer om storyn för det är inte så mycket mer än så. Man följer Nathalie och hennes “väg tillbaka” efter tragedin. Det är dock en väldigt inkonsekvent övergång, man får känslan av att hon inte direkt bryr sig om sin makes bortgång. Man får inte se henne sörja över sin man och det är illa nog, sedan är det en scen på runt 3 minuter där hon verkar lätt känslolös över vad som har hänt.

Markus ska vara den charmige utlänningen som tar henne till en helt ny värld, vilket inte riktigt infrias. Den första delen utav historien går ut på att han säger till alla på kontoret att han vill ha Nathalie, han insisterar att han och Nathalie ska bli ett par. Filmen försöker framställa deras relation som söt och charmig men i själva verket så känns det hela obehagligt. Det hela framställs som att den perfekta relationen är en där mannen sköter allt och kvinnan hänger med som ett bihang.

Romantiska komedier är en genre som definieras som något som innehåller romantik, komiska inslag och charmiga karaktärer. Nathalie innehåller knappt några utav dessa ingredienser, istället får vi tonvis med dialog som är helt framtvingad. Alla dialoger känns tagna ur luften och onödiga. Alla brister i manuset kombinerat med dialogen gör att filmen blir surrealistisk på ett ytterst dåligt sätt, man kommer inte in i filmens universum och jag behöver arbeta konstant för att ens hänga med i alla metaforer, allegorier och andra retorisk stilfigurer som inte direkt vill uppleva när man ser en romantisk komedi.

Nathalie bär på så många snedsteg i den mån att allt blir nästintill osebart. Manuset är verkligen inte bra och det är en svårtillgänglig upplevelse för de som är ute efter romantiska komedier. Händelserna är rätt så clichéartade och tillför inget. Då jag tycker att Audrey Tautou är en bra skådespelerska så är det en stor besvikelse att se hur hon inte får ta någon plats i Nathalie. Hennes karaktär är en typisk “dam i nöd” som inte kan göra något vettigt innan den manlige protagonisten visar henne “hur man verkligen lever”.

Det finns betydligt bättre saker att göra med sin tid och Nathalie kan nog uppskattas utav människor som gillar “artistiska filmer” men jag tvivlar på att den kommer slå bland den publik som den riktar sig till.


[rating:2/10]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.