När jag satt i biografen och väntade på att se Du gör mig galen! (Som förövrigt är en underbar film) så såg jag en trailer till en film som jag inte hade det minsta koll på: Warm Bodies. Det är en film där en manlig zombie blir kär i en mänsklig kvinna. Har vi hört den historien förut? Jag mår illa av att var och varannan filmstudio ska spy ut en Twilight-kopia vars enda syfte är att försöka skinna den brunstiga tonåringen på pengar. Inte nog med det så verkar Warm Bodies vara en total efterapning utav den mästerliga Zombieland. Trailern gav en eftersmak utav uppstötningar… Jag ska berätta varför jag egentligen bryr mig och inte bara blockerar bort filmens existens ur mitt medvetande.

Problem 1:
Produktionen ser riktigt lovande ut, de få specialeffekter man såg var rätt så välgjorda och miljöerna ser ut att kunna hålla den klass och atmosfär som jag vill ha i en zombiefilm: Dyster, livlös och förstörd. Helt enkelt en perfekt postapokalypisk värld där man förväntar sig att de få människor som är vid liv ska leva i skräck och total förtvivlan. Det ser lovande ut och då filmen regisseras av Jonathan Levine, som även står bakom den underbara 50/50 så blir jag förvånad av att han försöker göra en överdrivet parodisk story utan någon som helst substans. Då 50/50 bitvis var en tung historia så har jag förhoppningar av att ett uns utav det mörkret även finns här.

Problem 2: Varför göra ytterligare en parodi/knock-off av Twilight? Räcker det inte med dessa hjärndöda filmer som behandlar biotittaren som om denne vore en totalt hjärndöd person utan smak eller eget tänkande? Behöver vi fler filmer där kända monster ska bli kära i mänskliga karaktärer? Vad kommer nästa gång om de ska toppa den stora hög utav avföring som filmvärlden håller på att sätta “genren” i.

Problem 3: Vad är detta för jävla sätt att behandla Zombies på? Jag har i många år älskat zombiefilmer men har tröttnat på att de enda filmer som porträtterar det ikoniska monstret är filmer som antingen inte tar sig själva på allvar eller sådana som bara är rena action-fester.

28 Dagar Senare är ett mästerverk, en av mina favoritfilmer och nästan perfekt på alla sätt som en film kan vara bra på. The Walking Dead har nu på senare år förstått att fans utav genren faktist uppskattar när någon tar zombier på allvar. När det inte bara är överdriven komedi eller överdrivet splatter. Varför kommer det då inte fler filmer som är seriösa? Fler filmer som likt The Walking Dead lägger mer tid på att forma karaktärerna och universumet. Grejen med bra zombiefilmer är att dessa inte fokuserar främst på zombierna som fiende. Utan svält, konstant fara och den absurda livssituation som det hela kan leda till är ofta ett större problem än zombier i sig som (oftast) bara är farliga när de är i kvantitet.

Problem 4: Det är en stadig skådespelarskara som ska vara med i filmen. Regissören har tidigare gjort filmer jag har tyckt om, och framför allt: när det ser så välproducerat ut så blir jag rädd för filmbranschen. Då det känns som att det finns en stor risk att denna film blir omtyckt så kommer vi i värsta fall får vara med om en våg filmer när zombies ska bli porträtterade som “mänskliga” och “förändringsbara”. DETTA ÄR HELT ÅT HELVETE! Zombien är en före-detta människa som ska vara helt död. Sinnligt och kroppsligt. Det ska inte finnas ett uns utav mänsklighet kvar och de ska inte kunna göra sådana saker som att gå normalt och prata (Som zombierna i den här skitfilmen ser ut att göra. Hur bra pratar man när halsen, stämbanden och lungorna har ruttnat i ett par månader?). Zombier ska vara livlösa varelser som bara ska se mänskliga ut, de ska inte uppträda mänskligt! Hela poängen och skräcken med zombies försvinner. Hela konceptet med den zombie som George Romero skapade med den odödliga Night of the living dead kommer att gå i diket. När George skapade den zombien så var det ett syfte av att den skulle efterlikna människan till utseende och inte sättet. Mycket för att visa en politisk poäng om vad han tyckte om det moderna samhället, att folk bara tar emot allt det dåliga med det moderna samhället. Han menade att om man inte hade en fri vilja / försökte skapa sitt eget liv så var man lika mänsklig som en zombie. Zombier ska vara varelser som är skräckinjagande. Inte mänskliga och bekanta.

Problem 5: Det kommer antagligen ta några år till innan jag får den spirituella uppföljaren till 28 Dagar Senare som jag har väntat på i mer än 10 år. Ska det vara så mycket begärt att skräckgenren ska ta oss på allvar igen? Om jag vill se en tonårskomedi så ser jag en tonårskomedi. Men låt bli zombierna… Jag hoppas att biobesökarna fattar snart så att vi slipper sådana här “Hjärndöda-filmer” (All the puns are intended)

Problem 6: De recensioner som har släppts om filmen framställer Warm Bodies som en Twilight för killar… Jag dör lite inombords. Sedan så läser jag att filmen säljer som smör i USA och jag vill kasta datorn ut för fönstret.
a_560x375
Jag hoppas att Warm Bodies kommer att överaska mig, för just nu så hatar jag den innerligt för hur den behandlar oss som filmälskare. Motsvarigheten i spelbranshcen skulle kunna vara att nästa Silent Hill blir en dating-simulator.

Filmen har premiär i Sverige den 19 April. Som ironiskt nog är dagen innan min 24-års dag. Ja jag tar detta högst personligt.

För er som vill ha mer så finns de första 4 minuterna ute för beskådning.

Jag kan inte säga att jag blir mer sugen efter att ha sett dessa 4 minuter utav skamlösa försök att försöka locka till skratt av publiken. Jag tänker se filmen när den har premiär men ser inte fram emot det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.