Joseph Kosinski har gått ifrån att vara nästintill okänd till att bli en kraft att räkna med. Om man bortser ifrån några reklamfilmer och musikvideos så kom hans genombrott när han fick chansen att regissera Tron: Legacy en film som med vissa brister ändå bjöd på en mycket härlig bioupplevelse. Joseph visade redan då att han har koll på detaljer, alla aspekter i en film spelar roll och att allt är lika viktigt i en filmproduktion. Oavsett om det gäller skådespelare, manus, filmande, soundtrack eller grundplot.

Oblivion verkar vara ett hjärtebarn för Kosinski då han producerar, regisserar och  även skrev den grafiska novellen som ligger som grund (den grafiska novellen ska släppas ungefär samtidigt som filmen kommer upp på bio). Man tycker att det är väldigt många saker att ha koll på när man bara har jobbat på en film tidigare. Frågan är, lyckas han med att framföra den vision han hade med berättelsen?

oblivion

Oblivion handlar om Jack Harper (som är mästerligt spelad utav Tom Cruise) som tillsammans med Victoria (Andrea Riseborough) har blivit utsedda till att försöka hämta de resurser de kan ifrån jorden. Jorden är nämligen nästintill obeboelig efter ett kärnvapenkrig som började med att utomjordiska varelser som kallas för Scavengers försökte ta över planeten. Människan vann men priset var att större delen av planeten blev förstörd tack vare människornas överanvändning av kärnvapen i kriget. Jack och Victoria är de sista människorna på planeten och den ödelagda, dystra värld som Joseph Kosinski skapar är helt makalös vacker. Varje miljö  har ett utseende som omöjligt kan kopplas till någon plats som finns, men tack vare vissa detaljer såsom ikoniska byggnader, monument eller landmärken så finns det vissa igenkänningstecken. Det är absurt att se dessa mycket välkända platser i en så förstörd värld som detta är. Man märker att Jack hyser en stor kärlek till jorden trots att det var så otroligt många år sedan som världen förstördes så tänker han på historia som han aldrig har fått uppleva. Men vad som tycks vara en än mer intressant värld för honom än den värld han tvingas leva i. Människornas sista hopp är nämligen månen Titan där de kvarlevande människorna har hittat ett nytt hem. Men Titan bjuder på en verklighet som Jack inte vill ha.

Oblivion-Movie-Review-2013

Detta är en inte helt odiskret vinkning till miljöförstöring, krig och våld. Det känns som att Joseph vill säga till oss att oavsett vad som händer så är det ändå tillslut människan som kommer att ta död på sig själv även om budskapet inte är övertydligt.

Det finns inte en enda scen som innehar onödig exposition. Man får egentligen veta rätt så lite om vad det är som händer och det är alltid uppfriskande att se när en regissör behandlar sina tittare med respekt. Det är  mer intressant att själv få förstå hur allting hänger samman snarare än få det skrivet i pannan. Detta ger en mystik som är vital för den här typen utav science fiction.

Skådespelar insatserna är riktigt stabila men den som är absolut bäst är Tom Cruise och hans tolkning av karaktären Jack. Han visar att han i grunden är en fruktansvärt bra skådis och i de starkaste scenerna så levererar han; sorg, rädsla och total melankoli utan att säga ett ord för mycket, ibland utan att behöva säga ett ord alls. Tidigt in i filmen så märker man direkt vilken typ utav karaktär Jack är. Man lär känna karaktären nästan omedelbart och det är inte ofta som man får sådana starka karaktärstolkningar i science fiction-genren. Resterande uppsättning utav karaktärer är precis lika starka och de får filmen att kännas levande.

Musiken känns inte helt olik det vi fick höra i just Tron: Legacy. Tunga 80-tals syntar blandas med orkestrala stråkar och tunga trummor. Det passar filmen perfekt och de licensierade låtarna passar kontexten bra. Det är ett riktigt bra soundtrack som är signerat bandet M83. Dem har gjort ett otroligt bra jobb i att skapa stämningsfull musik som passar varje scen helt perfekt. Ett stort plus till huvudtemat som är så vackert så den fullkomligt skär in i själen.

Men min favoritaspekt med Oblivion är hur den är filmad. Kameran som användes i produktionen är Cinealta F65. En kamera som under kort tid har blivit känd som något av det bästa som man kan filma med.

Oblivion starring Tom Cruise

Tom Cruise är helt perfekt i Oblivion. Övriga skådespelarinsatser är nästintill perfekta, musiken är otroligt välgjord och kräver ett kommande skivköp och jag har inte sett en sådan här mästerlig produktion på mycket länge. Oavsett om ni gillar Science fiction eller inte så måste ni se denna. De människoöden som speglas i historien är något man måste uppleva om man gillar film.

Oblivion kommer att bli en klassiker och jag vet att jag kommer att vilja se den många gånger till.

Så inte nog med att Herr Kosinski gjorde en film som är ljusår bättre än hans tidigare Tron: Legacy (som jag gillade) så har han visat att hans potential är gränslös. Om man kan göra så bra filmer även om man är “ny i branschen” så visar det att hans framtid kommer att bli mycket, mycket ljus. Joseph Kosinski kommer att bli nästa stora demon-producent. Ni vet var ni hörde det först.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg10
Det är en otroligt vacker men en likväl deprimerande värld som man får uppleva
Jag ser inget fel, produktionen är perfekt, skådespelarna är vassare än rakblad
Under 2 timmar så blir man inslängd i en verklighet vackrare än det mesta man har sett på den vita duken. Men likväl en verklighet som är skrämmande och otroligt dyster. Var beredda på en känslomässig resa. Missa inte denna!
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.