Megazine connoisseurer känner till hur mycket jag verkligen inte tycker om Twilight-serien. Första filmen var medioker, den sista var så fånig så att den blev underhållande och alla filmer där mellan är som arsenik för mig.

The Host baseras påStephenie Meyers nya bok där hon enligt sig själv “ska få utvecklas som författare”. Jag har ingen insyn i hur boken är men filmatiseringen av The Host är mer professionell än vad jag hade trott. Trots en hel del klyschor så finns det en intressant bakgrundshistoria.

Världen har blivit invaderad av utomjordiska parasiter vars ända mening med livet är att ta över en annan varelses kroppp för att sedan försöka göra “värden” till en “perfekt” varelse. Detta har medfört att större delen av mänskligheten har förlorat sitt medvetande till dessa parasiter. Jorden har återhämtat sig efter århundranden av miljöförstöring och krig och parasiterna vill inget hellre än att leva i symbios med naturen snarare än att förstöra den.
THE-HOST-Image-01

Huvudpersonen Melanie är en av de få människor som har lyckats hålla sig levande men blir i början utav filmen tillfångatagen och försöker därmed ta självmord. Parasiternas läkekonst räddar henne och en parasit tar fäste i hennes kropp. Men Melanie är en av de få människor som lyckas motarbeta parasiterna så hennes kropp blir därmed ett skal både för Melanies medvetande men även parasitens. Det blir parasiten som främst styr hennes handlingar men hon bevisar rätt snabbt att hon inte ännu har tappat kontrollen över sin kropp.

Att som människa inte ha full kontroll över sin egen kropp skapar en rätt så intressant historia där det är parasitens jobb att försöka förstå hur människan fungerar.

För att inte berätta mer om var historien tar vägen så visar det sig att The Host rätt snabbt blir till en riktigt intressant post-apokalyptisk historia om hur människan försöker överleva i en värld som inte längre är deras. Sedan så skapas det en intressant tankeställning när man börjar fundera på vem som egentligen är historiens nemesis. Parasiterna bor förvisso i ett extremt konservativt och nästan sektliknande samhälle men faktum är  att jorden har under deras tid på jorden helats och den mår bättre än den gjorde under de åren då människan hade kontroll över planeten. Moralkakorna levereras dock ändå rätt så diskret och det blir inte en propaganda-film trots min beskrivning.

För något som The Host har men som Twilight-serien aldrig lyckades med är just att leverera saker på ett diskret sätt till biobesökaren.The Host är faktiskt en rätt så bra produktion. Trots vissa mediokra action-scener så är det hela framfört på ett snyggt och trovärdigt sätt. Skådespelarna har alla färdigheter som Twilight-skådisarna saknade. The Host så är det betydligt mer trovärdiga karaktärer än vad man hade förväntat sig, och castingen passar rätt så bra. Det är mestadels, för mig, okända skådespelare men dem gör ett bra jobb överlag. Det enda problemet jag har med filmen i sig är manuset som är signerat Stephenie Meyer själv. Det finns scener som känns riktigt klyschiga och hela klimax-scenen bjuder på en hel del förutsägbarhet.

the-host

Men även fast det finns en del förutsägbara scener så var det överraskande hur bra producerad filmen var. Hur intressant grundstory det ändå fanns och att skådespelarna faktist kunde leverera det som behövdes.

Filmen har fått oförtjänt dålig kritik. Kritiker har sett filmen ur ett perspektiv att den ska vara en sci-fi för vuxna. Man får ta filmen för vad den försöker vara och inom tonårs-sci fi så överaskar den utan tvekan.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg7
Filmen gav en intressant post-apokalyptisk värld som känns nyskapande. Bra produktion och framförallt snyggt filmat.
Det finns en del riktigt ostiga scener som inte ger något och som någon borde ha sagt nej till att ha med i filmen. Slutet är riktigt tråkigt och intetsägande.

Trots en del svaga scener och ett svagt slut så var The Host en film som försökte ge en ganska dyster post-apokalyptisk värld till en tonårig publik. Jag gillade vad The Host försökte göra även om den inte levererade hela vägen. Ett tips är att inte se någon utav filmens trailers innan då de ger en ganska skev bild av vad filmen handlar om.
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.