Digital distribution hit och dit. Jag har inget emot att äga saker digitalt, jag tycker tillochmed att Netflix och Spotify är ganska bra uppfinningar. Men när skivbutiker började stänga ned för ett par år sedan så sved det i nördhjärtat. Jag gillar att äga saker i fysiskt tillstånd. Om det är någon film, bok, spel eller skiva jag gillar så vill jag hellre äga det fysiskt än digitalt. Det är en viss känsla att ha en fullproppad skivhylla där man har en historia till varje skiva, en personlig koppling till varje föremål.

Efter att ha samlat på cd-skivor i några år fick jag ärva ett gammalt stereo-system ifrån mina morföräldrar. Denna “stereo” betyder mycket för mig då den alltid var igång när jag besökte dem. Den stereon har en cd, radio och tillochmed två kassett-enheter. Förutom allt detta finns även en vinylspelare på den. Jag bestämde mig en dag för att testa den så jag satte in en av de få vinylskivor jag ägde vid det tillfället. Somethin’ Else med bandet Guitar Wolf. Det är en platta som tydligen är så sällsynt så att inte ens bandet äger den (De berättade det just när de signerade ett av mina två exemplar av plattan).

20130417_192549_PerfectlyClear_0001

Jag fixade till Equalizern med hjälp utav en radiokanal som var på sedan tidigare. Det som kommer sedan var livförändrande för mig.
Den känsla man fick när man tryckte på knappen som frigjorde nålen. Den känsla man fick när man satte nålen på skivan och hörde det inledande knastret. Det är svårt att förklara ljudet för en som inte är audiofil. Men det är faktist skillnad på analogt och digitalt ljud. Det är bara så att gamla högtalare låter annorlunda än nya, detta är på grund utav att membran och ungefär ALL teknologi i högtalare byggs på ett annorlunda sätt idag. Sedan rör sig inte ljudvågor på samma sätt när man jämnför digitalt eller analogt ljud. Detta ger enligt vissa ett “maffigt” sound på ens skivor. Det hela låter helt enkelt mer levande när man spelar vinylskivor. Sedan är det bara en del av tjusningen.

När cdskivor säljer mindre och mindre säljs vinylskivor mer och mer världen över. Detta är nog mycket på grund utav ljudet men även sett ur en samlaraspekt.

När “kidsen” idag köper sina skivor via iTunes eller liknande njuter jag utav att fler och fler artister säljer sina nya alster i tre olika varianter: via cd, via digitalt eller via vinyl. Man kan säga att det var bättre förr men det är bättre nu när vi har betydligt större valfrihet av hur vi konsumerar olika medier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.