Trilogin med Robert Downey Jr som Tony Stark har nu tagit slut. Iron Man har blivit sedd som en av de mer omtyckta “Marvel”-filmerna som har kommit ut, Iron man 2 var en ok film med många brister.

Hur står sig Iron Man 3 jämtemot de andra i trilogin?

Iron Man 3 utspelar sig inte långt efter The Avengers, Tony har haft riktigt svårt att handskas med allt som hände där vilket resulterar i att han lider utav post-traumatisk stress.
Om detta inte vore nog så håller världen på att sättas i kaos, mannen bakom det hela är en karaktär som kallas för “The Mandarin” som bitvis känns riktigt genuin och på gränsen till obehaglig i sina extrema aktioner.

“The Mandarin” är en karaktär som har haft en stor betydelse i källmaterialet och Ben Kingsley gör en väldigt intressant tolkning av karaktären som påminner om en person som rör sig i gränslandet emellan religiös extremist och terrorist.
Vem är “The Mandarin” och i detta krig som han har skapat så är det inte bara han som har en agenda.

Iron_Man_3

Jag känner mig väldigt kluven till den här filmen, när man ser en film om Iron Man så vill man se Tony Stark som just Iron Man. Detta händer inte riktigt, det som ligger i filmens fokus är att berätta mer om Tony som karaktär. Till sin hjälp så har de ju hans psykiska illamående men de spelar inte ut det på ett bra sätt och det känns mest parodiskt när Tony får sina “panikattacker”. Sedan det faktum att han släpper otroligt fåniga one-liners KONSTANT gör att jag förlorar mitt intresse om historien. När han i filmens början är på gränsen till totalt sammanbrott så ändrar han snabbt riktning och tappar helt fokus på hur karaktären ska spelas. Tony ska förvisso vara dryg och en “ladiesman” men detta spelas ut till absurdum och han berättar fler kassa skämt under filmens andra hälft än vad Arnold Schwarzenegger har släppt under hela 90-talet. Jag förstår mig inte riktigt på hur de tänkte.

Den första delen av filmen är riktigt bra. “The Mandarin” sprider terror, Tonys psyke håller på att fallera och man märker en domedagsstämning bland karaktärerna. Det är en perfekt uppbyggnad för ett maffigt avslut i en maffig trilogi. Men någonstans i mitten på filmen så fallerar allt. Det är en specifik händelse som förändrar historiens anda helt och hållet. Allt som de har försökt bygga upp rämnar helt och hållet och den dystra känslan som fanns blir utbytt emot ren komedi. Komedi som i sina sämsta stunder är så låg så att den ligger på en buskisnivå.

Jag tycker att filmens klimax bjuder på så många klichér och det kommer så otroligt mycket “plotholes” så att det inte går att blunda för den otroliga lathet som fanns i produktionen.

original

Efter jag hade sett filmen så tyckte jag att den var medioker. Men efteråt så har jag helt glömt bort de goda aspekterna med filmen och istället så finns all äcklig ostighet kvar, det smakar bittert kan man minst sagt säga.

Iron Man 3 var förslösad potential personifierad. Den första delen utav filmen känns genomtänkt och den passade trilogiflödet, men i den här fatala vändpunkten så förstörs hela upplevelsen för mig och den sista halvtimmen så fanns det ingen behållning. Alla intressanta ideér som de hade förstörs helt och de övergår till klassiska klichér som man kunde förvänta sig av Marvels serier anno 1970.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg6
De första 60 minuterna är riktigt bra och bygger upp en otrolig förväntan för vad som komma skall.
Filmens vändpunkt känns ovärdigt och förstör filmupplevelsen.

Om filmen hade vidhållit sin standard som den satte med de första 60 minuterna så hade betyget blivit betydligt bättre. Men då filmen byter helt anda till filmens klimax så förstörs den för mig. Möjligt att jag kan komma att uppskatta den efter att ha sett den några gånger till men just nu så är jag mest besviken.

Om du gillar Marvel så är filmen sjävklart sevärd.
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.