Jag tillhör den generation som växte upp med den tecknade versionen av Asterix & Obelix. Blev då lite fundersam när man fick höra för ett par år sedan att de ska Reboota serien som i en serie live-action filmer. Asterix & Obelix och Britterna Är den första av dessa filmer i rebooten som jag har sett och är positivt överaskad. De har förstått vad som är bra med Asterix och har lyckats förverkliga detta med levande skådespelare på ett ganska bra sätt.

Humorn ifrån tecknade serien/serietidningen finns kvar och i filmen så skämtas det med alla. Oavsett om det är Fransmän, Svenskar, Britter eller Indier. Man får tillexempel se otroligt härliga stereotyper av Svenska Vikingar som fullständigt charmar hjärtat ur mig. Britterna tänker bara på té, öl och fotboll.Asterix & Obelix och Britterna är knappast en historisk korrekt film då den hävdar blandannat att punk och fotbollskulturen fanns i England redan under romartiden. Detta är dock inget som förstör upplevelsen utan den bara förhöjer den “ostighet” som Asterix alltid har varit känd och omtyckt för.

photo_l

De moderna kopplingarna i filmen stannar inte där. De popkulturella referenserna fullkomligt haglar och vi får se skämt som är baserade på händelser ur så otippade filmer som Kill Bill och Caligula. Det värmer mig som är en fan av “Exploitationsfilmer” att se en barnfilm citera Caligula.

Asterix & Obelix och britterna 4

Storyn är rätt så underhållande om än rätt inte speciellt originell.
Några överdrivet långa scener saktar ned tempot lite väl mycket och det finns dialoger som helt klart hade kunnat förkortas. Det är även en hel del skämt i filmen som anspelar på franska ordlekar och skämt är svåra att lokalisera så där tappar den en del i underhållningsvärde.
Asterix & Obelix och Britterna är däremot en rolig filmupplevelse som inte bara är för barn utan även en 24-åring som jag kan ha kul med den här filmen. En ok film och helt klart sevärd, speciellt om du gillar Asterix sedan tidigare.

Pluspoäng går till den Svenska dubbningen som ökar ostigheten och därmed underhållningsvärdet.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg6
En film som oftast har stor respekt till källmaterialet. Bitviss riktigt underhållande.
Det finns en del tveksamma scener som mycket väl hade kunnat kortas ned. Det finns även en del humor som översätts dåligt för den som inte kan franska.
Trots en hel del svaga scener så är det en ok filmupplevelse oavsett om du gillar Asterix sedan tidigare eller ej.
[/box]

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.