2013-06-01 19.35.07

Det som följde var en artist som var en av anledningarna till varför Dans Dakar fick min uppmärksamhet ifrån första början. Pendulum är ett drum and bass-band som är mest kända för att vara en av de få elektroniska akter som har aktivt turnerat som ett komplett band. Under ett par år så var Pendulum ett helt band som spelade drum and bass fast då så spelar bandet med traditionella rockinstrument. De har lagt en brygga emellan elektronisk musik och rock som är svår att slå. De är en av de få akter som har spelat både på de stora elektroniska festivalerna som i de stora rock och metal-festivalerna. För att verkligen cementera det faktum att de har stora rötter i rock-genren så har de faktist spelat in en låt med självaste In Flames.
Pendulum har inte gjort så mycket väsen ifrån sig sedan de släppte det otroligt välproducerade albumet Immersion 2010. Jag har älskat det här bandet länge och såg mycket fram emot den här konserten.

När Pendulum väl skulle börja så var stämningen sinnesjuk: Det kändes på luften att detta hade folk väntat på. Pendulum började spela och snart så skrek den ena av duon: “Where is my Pendulum-army?” Folk skrek som galningar och låten Watercolour började spelas. Ett flertal äldre Pendulum-låtar fortsätter konserten och ett par dubstep-liknande spår spelas i mitten av setlisten. Det kändes förvirrande just då men i efterhand har jag fått höra att Pendulum har ett systerband som heter Knife Party. Rob Swire och Gareth McGrillen som en gång skapade Pendulum är hjärnorna bakom projektet. När Pendulum tog en paus i slutet av 2011 så ville de skapa ett band som gjorde musik som inte passade Pendulum. Resultatet blev Knife Party där temat skulle vara Dubstep och hård Electro. Jag har inte lyssnat speciellt mycket på Knife Party men det kändes som att Dans Dakar uppträdandet var som ett showcase av vad Pendulum och Knife Party är. Det var en intressant spelning och jag förstod inte hur genomtänkt spelningen var förän det hade gått en tid.

När introt på låten The Island började spelas så sjöng hela publiken med och Pendulum såg mycket nöjda ut över detta faktum. Den här låten är en av mina absoluta favoriter bland deras låtskatt så uppskattade mycket att det framförde den i en mycket annorlunda version. Som vanligt så är The Island en rätt så lugnt låt som lever mycket på den (i mitt tycke) underbara sången som i helhet skapar en rätt så skön och lugn upplevelse. När de nu spelade detta live så körde de en mashup och samtidigt en nytolkning emellan The Island och The Island part 2 slutresultatet blev fantastiskt och jag älskade att de tog några av sina mest kända låtar och gjorde en nytolkning utav dessa. När jag gick in i spelningen så var jag fortfarande en nybörjare när det gäller konserter med elektronisk musik. Jag förstod inte riktigt just då att dessa typer utav spelningar är helt olika om man jämnför med t.ex. pop eller rock-konserter. Så det är inte förän efteråt som jag förstår hur mycket jag älskade Pendulumn’s uppträdande på Dans Dakar. Så här i efterhand så har jag mycket goda minnen ifrån den spelningen och hoppas att Pendulum kommer snart tillbaka till Sverige. Jag skulle absolut inte klaga om de bestämde sig för att komma tillbaka som sitt “live-band” persona heller.

2013-06-01 19.51.52

Härnäst kom Kill The Noise som spelade mörk electro likt Owl Vison fast även med en del dubstep inslag. Hans spelning har peppats för av fansen mycket länge och förväntningarna var höga av besökarna. Då jag inte hade hört mer än ett fåtal spår av honom så såg jag fram emot att se vad han hade att erbjuda. Men jag tycker faktist att Owl Vision gjorde ett bättre framträdande. Owl Vision kändes mer innovativ och varierad i sitt liveuppträdande och gav fräschare musik. För mig som inte är så van med att höra elektronisk musik live så uppskattade jag detta inte lika mycket och det kanske ännu en gång bevisar hur mycket jag älskade den svenska artisten Owl Vison. Det är kul när man går på festival och de akter som man tillslut uppskattar mest är de små lokala uppstickarna. Det svenska EDM-undret lever och frodas mer än bara i Housegenren.

2013-06-01 21.45.36

Snart så kom svenska Rebecca och Fiona som trots en bra genomförd spelning inte gav så många bestående minnen för mig. De gav en ok spelning men de band jag såg absolut mest fram emot hade ännu inte spelat. Kvällen var långt ifrån över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.