Jag har nyligen sett World War Z, vad jag tycker filmen kommer i ett kommande inlägg. Först och främst så vill jag prata om produktionen.

Att berätta om World War Z är att mer berätta om produktionen än om handlingen i sig. Boken kom ut 2006 och den är skriven som en samling av påhittade historiska dokument så är det svårt att adaptera historien rakt av till en film. Trots det så tog det inte mer än ett år innan Brad Pitt och hans produktionsbolag Plan B Entertainment. Jag visste inte mycket om produktionsbolaget innan men det är tydligen de som är bakom mästerverk såsom The Departed och Kick-Ass. Snabbt efter att Pitt hade personligen skaffat rättigheterna så gav han Matthew Michael Carnahan det i närmaste omöjliga uppdraget att skriva om boken så att det passar ett filmformat. Filmen spelades in under 2011 och början av 2012 i platser såsom: Budapest, Glasgow och Malta (Utan att det minsta spoila var filmen kommer att utspela sig, då den inte utspelar så på någon av dessa platser). Filmen skulle först ha premiär i December 2012 men under sommaren 2012 så var det kraftiga produktionsproblem. Det är svårt att göra research för detta då när man söker om problemet så hittar man teorier som berättar om allt ifrån läkta manus, till att hela filmen skulle ha kommit ut i sin helhet på internet. Till det att produktionsbolaget skulle blivit stämda och en hel del mer eller mindre troliga anledningar.

url-15

De var av okända anledningar tvunga att åka tillbaka till Budapest och spela in i sju veckor till (misstänker att det är för filmens andra akt men det är bara spekulationer). Sedan så var Damon Lindelof tvungen att skriva om den 3’e akten. Varför Mr. Carnahan inte skrev om det då han skrev resten av filmen är ett mysterium för mig. Men då Lindelof inte hann klart i tid så var Drew Goddard tvungen att skriva klart de sektioner av filmen som ännu inte var klara.

Historien om World War Z är en soppa. Då det inte spelar någon roll för de flesta som kommer att se filmen så är det egentligen inte viktigt för de den vanlige biobesökaren att ta detta i åtanke.
Men då jag älskar Zombiefilmer så tycker jag dock att det är viktigt att veta om detta när man ska utvärdera filmen.

Det vore jätteintressant om man kunde få något officiellt uttalande om vad som egentligen hände under produktionen. Då filmen redan är ute och då den redan har fått rätt så bra mottagande; både av press och av publiken så kan detta inte skada.

wwz-header

Vad har produktionsbolaget för anledning att hålla detta hemligt? Det är ju gratis material till en av de mer intressanta “om filmen”-dokumentärer på mycket länge.
Vem vet? Vi kanske får en 2-3 timmar lång dokumentär om detta på blu-ray/dvd releasen. Kanske håller de historien hemligt för evigt. Den som lever får se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.