World War z är löst baserat på boken med samma namn. Trots att det sågs som en omöjlig uppgift att tolka den boken i filmformat så har de faktist tagit med en hel del detaljer ifrån boken. Detta känns helt acceptabelt då de flesta action/skräckfilmer som är baserade på böcker brukar ha en tendens att inte förhålla sig alls till grundmaterialet (jag ser åt ditt håll I am legend).

Brad Pitts tolkning av World War z kretsar kring familjen Lane. Brad Pitt spelar Gerry Lane som har haft ett betydande jobb i den amerikanska armén. Exakt vad han jobbade med var oklart men när kaoset börjar (vilket det gör ganska snabbt) så får han ett erbjudande om att hjälpa armén i strävan om att stoppa denna epidemi som har spridit sig som en löpeld världen över.

När filmen ändå har varit med om så mycket produktionsproblem som den har så förväntade jag mig inte speciellt mycket.

wwz-header

Historien är allvarligt talat rätt så tunn, så om du förväntar dig en episk, dyster zombiefilm i stil med t.ex. 28 Dagar Senare så kan du leta vidare. Men om du vill ha en bra äventyrfilm med en stor dos av nyskapande zombier så har du hittat rätt. World War z
är mer som gamla skolans äventyrsfilmer i sitt upplägg: istället för isolation och total depression så har World War z snarare spänning och variation som grundstenar. Det är många spännande platser man får se under vägen och trots vissa små-ostiga scener så sitter man ändå och funderar på var de åker härnäst, vad som kommer ha hänt på dessa platser och hur människorna har på så olika nivåer hittat sätt för att hantera de problem som har vuxit fram efter att epidemin har startat.

Jag gillar zombierna i World War z. Det är liknande zombier som i 28 Dagar Senare, d.v.s. de är mer som “infekterade” än “odöda”/”zombier”. De är snabba, de förvandlas snabbt och de bryr sig mer om att döda än att äta. Något som dock är intressant är att de ger fräscha ideér till det hela. Dessa zombier är mer som svärmar av insekter snarare än enstaka bindgalna “rabiesoffer”. De lär sig att klara av situationer och de lär sig att arbeta tillsammans. Det är en intressant nytändning på dessa “springande zombier” som först nu har gått ifrån formulan som 28 Dagar Senare skapade för 12 år sedan.

3d’n i filmen var helt ok. Jag fick se filmen i aktiv 3d till skillnad från den passiva teknik som är den som används i Sveriges biografer. Aktiv 3d gjorde att effekterna funkade bättre och det var ingen som helst ansträngning för ögonen.

Filmen var dock inte så anpassad för 3d. Oftast så gav den bilden ett skönt djup och det i sig är bra nog. Men i actionscenerna så blev det otroligt svårt att fokusera med ögonen. Actionsekvenserna är nämligen något av det sämsta med filmen. Oftast så var actionsekvenserna välfilmade, det gick att se vad som hände helt enkelt. Det var dock alldeles för många scener där det “klipps” så ofta i en händelserik scen så att det i värsta fall var helt omöjligt att se vad som hände. Jag förstår inte varför man ska klippa sina actionsekvenser ryckigt och hastigt i vanliga. När man på det även visar filmen i 3d så är det viktigare än någonsin att sekvenserna har långa och stadiga kamerarörelser. Inte snabba och korta klipp.

World-War-Z-1

Sättet som filmen var klippt på känns stressat och förvirrat, detta gäller inte bara actionsekvenserna. Man kan ibland se att vissa scener är kraftigt nedklippta och det tar en ur den känsla som filmen ändå försöker invagga i dig.

World War Z är en otroligt dålig skräckfilm. Den är inte det minsta skrämmande. Den är dock riktigt spännande vid sina höjdpunkter och de nyanser som de lägger till den ganska gråa tavla som är zombiegenren är väldigt intressanta. Det är många detaljer i filmen som känns nyskapande i sig för genren som helhet.
Effekterna är rätt så bra gjorda och även fast många scener har en hel del CGI i sig så märker man inte direkt detta.

Det sämsta med filmen är att man märker att den är kraftigt nedklippt. Det är många scener som känns kortare än vad de borde vara och vissa actionsekvenser är i det närmaste helt förstörda av stressad klippning.

World War z är väldigt annorlunda och den är inte som någon annan Zombiefilm som jag har sett innan. Den är dock en bra actionfilm, den är spännande och bitvis nyskapande. Den har en hel del problem vilket kan relatera till alla de produktionsproblem som filmen hade. Jag tycker ändå att filmen helt klart är sevärd. Man märker dock inte att den hade en budget på 400 miljoner USD. En Directors Cut i framtiden vore underbart. Det vore också härligt att se en version av filmen som är mer lik den vision som de först hade.

World-War-Z-trailer

World War z är helt klart sevärd men ha i åtanke att ni ser en action/äventyrfilm. D.v.s. karaktärerna får ingen som helst rum att utvecklas på. Då allt som händer är spännande och intressant så gör detta dock inte jättemycket.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg6
Det är en hel nya, fräscha ideér som piggar upp denna “odöda” genre.
Det finns en hel del problem med filmens klippning vilket kraftigt försämrar upplevelsen.
World War Z var verkligen inte den film man trodde att den skulle vara. Det är dock en bra action/äventyrsfilm som råkar inneha Zombier/Infekterade.
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.