Rob Zombie är en fantastisk man. Det är en man som vägrar att släppa rockstjärne-stämpeln. Även fast han börjar komma till åren. Herr Zombie är känd som frontman i bandet White Zombie och även som solo-artist där han har gjort mer än en ikonisk låt.

Förutom musiken så har han ju sedan länge arbetat med att producera filmer blandannat den fenomenala The Devils Rejects. Förutom det så är mannen en gigantisk nörd: han har blandannat gett rösten till Dr. Connors / The Lizard i Spider-Man: The new animated series. Samt även haft med sin musik i många filmer, blandannat
Brutal Legend och The Matrix.

Mannen är ett geni och jag uppskattar verkligen allt han har gjort. Hans musik tycker jag är bra, hans filmer är filmer jag uppskattar. The Devils Rejects är rå och förjävlig och den står nånstans på min personliga Topp 100 lista över de bästa filmerna som har gjorts.

Jag vill hellre prata om Rob Zombie för att The Lords of Salem som är hans senaste film var en stor besvikelse. Jag hade förväntat mig mer av mannen som har gett nytt liv i skräckgenren som har först nu under de senaste åren har börjat komma till liv igen. Han lyckas tyvärr inte alls med The Lords of Salem.

Filmen kretsar kring Heidi (spelad utav Rob Zombie’s fru: Sheri Moon Zombie) som är en radiopratare på den lokala rock-stationen. Hon har blivit känd för att spela många nya, spännande artister. Så hon har fått ett mycket gott rykte bland de amerikanska banden, så det är mycket vanligt att folk sänder demo’s till henne. En dag får hon en väldigt annorlunda demo. Det är ett paket som ser mer ut som ett hemmasnickeri ihopsnickrat utav ett par sinnesjuka djävulsdyrkare. På paketet så står det bara: “A gift from the lords”. Bandet heter The Lords of Salem och dess musik låter som en blandning av banden Switchblade och Boris. Det vill säga mycket mörk, mycket ambient typ utav metal.
Jag uppskattar verkligen det här draget av Rob Zombie. När han vill porträttera en annorlunda och skrämmande typ utav musik så personifierar han inte det bara via vanlig metal eller dödsmetal som är så uttjatad i skräckfilmssammanhang redan. Han är inte rädd att utforska territorium som publiken kanske inte är så van vid redan. Oavsett om det i det här fallet gäller soundtracket eller cinematografin.

För sanningen i sig är att storyn är helt ok i sin grund (utan att spoila mer). Sättet som det utförs på är annorlunda än det han brukar ta sig till, vilket i sig ger all min respekt till honom. Bättre att försöka något och misslyckas än att aldrig våga pröva på nya saker som producent.

Då Rob Zombie tidigare har rört sig mer i genrerna: Skräck, mondo, grindhouse och splatter. Så är The Lords of Salem en komplett Art-House film. I början av filmen så är det en mer på ett dystert och okomplicerat sätt som filmens historia berättas. Snart dock när helvetet bryter ut så bryter filmen skepnad och blir en ren Art-House film. Vilket betyder att storyn blir väldigt vag, man får mycket rum för egna tolkningar. Scenerierna blir helt sinnesjuka och filmen får ett annorlunda, dock otroligt snyggt sätt att bli filmad på. Art-House är en svår genre. Om man inte vet hur man ska framför en historia på rätt sätt så fallerar allt.

lords_of_salem_003-1-LARGE

Rob Zombie lyckas inte med att föra fram den story han hade önskat. Vilket resulterar i att The Lords of Salem blir en fruktansvärt snygg film, det är en väldigt innovativ film. Men en väldigt tråkig film.

Som filmälskare som älskar jag att analysera sönder en film i alla aspekter. Inte bara manuset utan även mer diskreta detaljer, såsom hur kameravinklarna hjälper till att berätta känslan som just en specifik scen försöker att få fram.
Den delen av mig älskade bitvis filmen. Jag älskade den för var den försökte göra och hur den produktionsmässigt lyckades.

_MG_1200.cr2

Manuset dock är ett problem. Storyn förs fram på ett dåligt sätt och skådisarna är tråkiga och färglösa. Så den delen av mig som ska vara en kritiker har ett internt krig om vad jag egentligen tyckte om den.

Sanningen är att de två delarna av mig möts och jag tycker helt enkelt att den var tråkig. Men extremt välproducerad och jag älskade de få men riktigt innovativa detaljerna som finns i den.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]betyg5
Filmen är otroligt snygg att titta på. Och den har vissa innovativa detaljer i cinematografin och ljudsättningen som jag gillade riktigt mycket.
Den är väldigt ojämn. Rob Zombie försöker sig på en typ utav genre som han delvis misslyckas med.

Jag tyckte tyvärr att filmen mestadels var tråkig. Men den hade sina scener som ändå var riktigt bra. Hela filmen igenom är otroligt snyggt producerad. Allt ifrån soundtracket till kameravinklarna är genomtänkta. Och jag älskar hur Rob Zombie slänger in många pop-kulturella referenser i både miljöerna såsom i dialogerna.
[/box]

Stort tack till http://www.scanbox.com/ för recensionsexemplaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.