Jag var på Getaway Rock Festival förra året och blev helt förälskad i hela festivalen. Det var en fantastiskt lyckad festival! Allt ifrån artisterna till ljudet till spelschemat var perfekt uträknat. Man vet att en festival har blivit lyckad när de enda problemen de löd av (såna problem som man märkte det vill säga) är att det var ljudproblem i 20 sekunder i början utav Meshuggah konserten. Och så ställde ju Cult of Luna in på grund utav problem som festivalen inte kunde rå på. Det kan kallas för en otroligt lyckad festival med tanke på att de flesta festivaler brukar ha betydligt mer problem än så.

Därför hade Getaway otroligt mycket att leva upp till i år. Då 2012 var ett sånt lyckat år så känns det som att det vore omöjligt att få det till den nivån igen.

2013-08-09 00.44.02In Flames

Istället för fyra scener som förra året så var det tre scener i år. De kallades för: Svarta, Röda och Gröna i storleksordning. Svarta är den scenen som var inomhus. En plats där många lite mindre kända band kunde spela och den scenen med tajtast spelschema. Röda scenen och Gröna var för de stora akterna.
Den fjärde scenen var precis vid ingången förra året och i år så var det istället otroligt många bord och bänkar som tog upp den platsen. Jag saknade den scenen då det var otroligt bra spelningar och helt fantastiskt ljud där. Men jag antar att det är värt att ha fler möjligheter för de som vill sitta när man har runt 17000 besökare.

Det första som slog mig när jag kom in på festivalområdet är att det var betydligt fler matstånd! Vilket betyder att man (oftast) slapp köer när man skulle beställa och framförallt så fanns det ett betydligt större utbud av olika maträtter. Festivalområdets yta användes också bättre iår. Det fanns inte områden som var onödigt tomma som förra året.

Det som störde mig mest av allt var att röda scenen hade (många) problem med ljudet. Under Cult of Luna så var det en väldigt konstig mixning, när sången skulle få en lättare dist-effekt så blev det hela mest en orgie i rundgångar och skrän. Cult of Luna är ett band som kommer till sin fulla rätt med bra ljud, tyvärr var inte deras spelning på Getaway så bra som den hade kunnat vara. Under Amaranthe’s konsert två dagar efter så var det så fantastiskt dåligt ljud så man inte hörde något de två första låtarna. Sedan hörde man enbart baskaggarna från trumsetet. Även fast publiken skrek “fixa ljudet” så verkade mannen bakom mixerbordet haft en svår natt innan då det tog alldeles för lång tid innan ljudet blev acceptabelt.

Ljudbilden på de två resterande scenerna var dock felfritt. Så in Flames, Deep Purple och System of a Down hade precis så perfekt ljud som man hade velat. Jag misstänker att detta beror på utrustningen! Den röda scenen hade betydligt fler högtalare förra året och jag tyckte att den scenen hade allmänt “klent” ljud och låg volym vid vissa tillfällen.

2013-08-09 00.55.57-3In Flames

Spelschemat i sig fungerade annars bra! Gröna och Röda scenen krockade i princip aldrig utan de enda krockarna som fanns var på Svarta scenen. Detta är mycket för att det ena bandet slutade spela på ena scenen så började nästa på andra. Det blev många sprintar emellan scenerna men det var kul att man ändå kunde se alla de stora banden utan att riskera att missa något!

Ett schema som inte fungerade lika bra var dock Meet and Greet / Signeringsschemat. Det var väldigt många band som antingen behövde byta tid eller ställa in sin signering helt. Varför vet jag inte men det var inget som förstörde upplevelsen för mig. Jag antar att problemen med Meet and Greet låg mycket i managementbolagen för artisterna.

Jag är nöjd med årets Getaway rock festival. Var det lika bra som 2012? Ja och nej. Det 100% perfekta ljudet ifrån förra året fanns inte kvar men spelschemat var bättre planerat i år. Det fanns mer utrymme för folk som ville äta och dricka eller vila. Det är så otroligt mycket som “flöt” på bättre i år. Jag tänker garanterat besöka Getaway nästa år. Det ska bli intressant att se vad de har att visa oss besökare då.

2013-08-09 14.48.36-2Beardfish

Men hur var artisterna i år då? Jag tänkte göra ett annorlunda upplägg så istället för att sammanfatta respektive dag som förra året så tänker jag berätta om varje konsert för sig, ge varje artist mer tid och uppmärksamhet (vilket många verkigen förtjänade i år). Så var beredd på mycket hårdrock ifrån mig de kommande veckorna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.