Cult of Luna är tveklöst ett av världens bästa live-band. Jag lyckades få se dem i sitt esse när de tidigare i år spelade på Debaser Medis. Man märkte snabbt att bandet lever på stämningen och atmosfären som de kan bygga upp. Ljudet, ljuset och scenen måste vara perfekt för att hela upplevelsen ska vara där. Lite synd är då att de spelade sent på eftermiddagen under deras Getaway vistelse. Förra året så skulle de ju ha avslutat hela festivalen. Det hade varit en helt perfekt tid för dem att spela på men tyvärr var de tvungna att ställa in. Tyvärr så var det inte mycket som funkade nu när de äntligen fick spela på Getaway rock festival.
För det första så var ljudet horribelt. Trummorna var alldeles för högt mixade och när gitarrerna egentligen skulle låta skitiga och distiga så blev det som värst burkigt med en hel del rundgångar. För att inte tala om när sången skulle få ett skitigt bitcrush/dist filter på sig. Meningen var att ett skitigt filter på en skrikande röst skulle förstärka historien som de försöker berätta med sången. Istället så lät det mest irriterande.
2013-08-08 17.19.32

Cult of Luna gjorde ett fantastiskt framträdande trots de uppenbara problem som fanns. De valde mästerligt ut de bästa låtarna ifrån senaste skivan Vertikal och skapade därmed ett svart hål över Gävle. Det var få personer som stod vid scenen och tittade när de började spela. Men när de hade spelat klart så var det hundratals människor som hade tagit sig dit. Cult of Luna lyckades charma allt ifrån äldre människor till yngre metal-fans som tillsynes mest var där för in Flames. Cult of Luna är ett av de få band som trots ljudproblem, dåligt väder och (till en början) en liten publik framföra en fantastisk spelning och oavsett om de spelar i en
övergiven hamn vid en snöstorm…

… eller på en stor scen i Stockholm,

så lyckas de leverera oavsett. Cult of Luna är inte ett band. Det är konst. Skapa en utställning om/med dem så ser ni att hela Sverige skulle hålla med mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.