Jag har längtat att se filmen Vi ända sedan jag för första gången fick höra om filmens premiss. Det var ett relationsdrama fast med en vinkling som är väldigt “osvensk”. Svenska filmer brukar ofta spela det säkert när det gäller det dramaturgiska men Vi skulle inte ha några som helst gränser för vad som skulle kunna visas.
När jag fick se teaser-trailern för filmen så blev jag inte mindre peppad. Trailern skapade en otroligt tryckt och obehaglig stämning där klimaxet i trailern var så vidrigt realistisk så att man funderade på om det var en drömsekvens eller en verklig händelse. Teaser-trailern som jag såg finns tyvärr inte kvar längre utan är utbytt emot en väldigt medioker “hollywood-trailer” som försöker framställa filmen som en skräckfilm.

vi

Vi kan bäst beskrivas som ett drama. Ett drama som visar ett nyförälskat par, ett par som bara ser det goda i varandra och hela tillvaron är fylld utav “rosa moln och rosblad”. Det går dock inte många minuter innan en karaktär kommer in i storyn och fullständigt kickar igång historien med en helt fantastisk “monolog” som någonstans öppnar ögonen för tittaren för vad som komma skall.

Krister (Gustav Skarsgård) och Ida (Anna Åström) spelar paret som har stora emotionella problem, något man snabbt blir introducerad till. Sättet som det här paret porträtteras på är fruktansvärt naturtroget och de handlingar som de tar går mer än ofta in i nästan mardrömsliknande scenarion utan att för den delen tappa realismen.
Det var smärtsamt att se den här filmen. Likt en av mina personliga favoritfilmer Oldboy så har Vi en sorts surrealism fast lyckas alltid behålla trovärdigheten, därav så blev man så sjukt insjunken i filmens universum så man levde och led med karaktärerna. Jag mådde så dåligt efter jag såg Vi just för att alla morbida händelser ändå kändes som om de var någonstans möjliga, det är händelser som kan hända. Deras relation är antagligen något som många i den här världen tyvärr har varit i.

Allt ifrån skådespelarinsatser till ljudsättning och fotografiet är fantastiskt. Ljudet känns så rått behandlat och nära inpå så det hjälper verkligen syftet för att man ska känna sig som om man vore där och såg på. Filmandet är fantastiskt, kameravinklarna och ljussättningen verkar vara inspirerat av Danny Boyle och hans filmande. I Vi‘s mer obehagliga scener så är kameran satt antingen lågt eller bakom en dörröppning eller liknande. Ljuset är svagt och matt, det är inte många färger. I de “gladare” scenerna så är kameran mer närliggande skådespelarna, ljusättningen är mer färgglad och optimistisk. Jag älskar hur både ljud och ljus verkligen hjälper till att skapa den intensiva värld som man befinner sig i. Jag kan inte nog berätta hur imponerad jag är över hur de fick stämningen så tät och “nära”. Varje scen känns som om man vore där med skådespelarna.

Det är ett under att filmen blev av, det jag vet om den är att skaparen Mani Maserrat verkar ha gjort allt för att slutföra filmen. Varken misslyckade crowdfunding-kampanjer eller motgångar verkar ha stoppat honom.
Jag vill ge all min respekt till skaparen Mani för att han kläckte idén till den här filmen. För att han ville spränga gränserna för vad Svensk film är, han bokstavligt talat satte sitt hus på spel för att få ihop pengarna som krävdes för filmen. Jag vill ge min respekt till många av dem som jobbade med filmen, jag förstod att många arbetade gratis. Även Gustav Skarsgård och Anna Åström arbetade tydligen även dem gratis med filmen just för att de älskade idén och visionen. Därför blir jag så ledsen över hur den här filmen har blivit bemött. Om man går in på Youtube och ser på trailerns kommentarer så är det otroligt många som “tipsar” andra om var man kan illegalt ladda ner filmen. Det är otroligt respektlöst hur man kan som konsument vara så positiv till det faktum att man är för snål för att betala några hundralappar för filmen. Speciellt då ALLA inblandade har varit med i produktionen just för dess annorlunda manus, dess annorlunda premiss och hur den försöker förbättra Svensk film. Svensk film som allvarligt talat har legat på en väldigt låg kvalitetsnivå ganska länge.

Jag vill poängtera att jag hittade ingen åldersgräns för Vi och även fast den inte är nödvändigtvis visuellt brutalt så är den helt sinnesjukt psykologiskt brutal. Det finns ingen chans att en barnfamilj borde se denna med sina 13-åriga barn. Vi är däremot en film som borde visas i gymnasieklasser, på universitet och liknande. När man ska lära ut hur bra filmskapande är, när man ska lära ut vad som gör en bra film så ska Vi visas.

Vi

På grund utav sitt innehåll så är detta inget som kommer att passa filmtittaren som vill ha en “lättsam” eller “mysig” filmupplevelse. Vi är ganska svår och den tänjer på alla gränser som vi känner till inom svenskt filmskapande. Men den är samtidigt den absolut viktigaste film som har producerats i det här landet på många, många, många år. Både för produktionen och budskapets skull. Man kan skriva milslånga texter om hur viktig den här är för många social-psykologiska frågor till exempel. Men det får blir för en annan artikel.

Jag som älskar film som vågar försöka på något nytt, jag som älskar film som berättar något som har betydelse älskar den här filmen. Och bara för att visa mitt förakt för pirater så tycker jag att ALLA som vill se den går och köper eller hyr filmen. Ni kommer inte att ångra er.

Vi kommer tyvärr aldrig att dra in mycket pengar men jag hoppar och tror att det kommer att bli en av de viktigaste svenska filmerna till dags dato. Den har fått otroligt mycket oförtjänt dålig kritik. Jag tycker att skaparna är värda varje krona. Om ni är osäkra på filmen så hyr den, om ni är lika intresserade som jag var innan jag såg den så köp den. Var beredda på att det kommer att bli en emotionell filmupplevelse som sliter uti ens själ och om man inte mår dåligt efter att ha sett den så är man okapabel till att känna empati. Och detta säger i form utav den största komplimang jag kan ge i det här fallet.

[box size=”545″ style=”rounded” border=”1″ icon=””]
Allt, skådespelarna är fantastiska. Gustav Skarsgård är sinnesjukt bra i den här filmen. Hela produktionen är fantastisk och jag älskar vad Vi försöker att ta svensk film som media.
Jag hade velat se historien lite mer ur Kristers perspektiv, filmen följer i mångt och mycket Ida och hennes historia.
En helt fantastisk film som blidkar varje cell i min cineast-kropp. Den är dock verkligen inte för alla. Hatten av till alla som har varit inblandade.
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.