Jag har gjort mitt livs resa. I tio år så har jag drömt om att få åka till Japan. Man har ju hört om deras nördkultur och det blir omöjligt att inte vara intresserad. Att läsa serier ska vara lika vanligt som att läsa den dagliga nyhetstidningen. Animé sänds precis lika ofta på de stora tv-kanalerna som till exempel vanliga tv-serier eller talk-shows och framför allt så är det otroligt vanligt med spelande i det landet. Då menar jag inte dobbel, poker och lottospel utan  tv-spel och arkadmaskiner. Det verkar vara otroligt vanligt med tv-spelande i Japan. Min Nintendo 3ds fick konstant nya “Miis” via Streetpass. Arkadhallarna hade konstant besökare framförallt så är det konstant reklam för diverse nya spel via tv- och radio-reklam, skyltar på gatan eller på stora skärmar som hänger här och var runtom i staden. TV-spel är normaliserat i Japan, mediet har inte samma tabustämpel som i Sverige där det anses (fortfarande) av många att vara ett media riktat till barn.

2013-10-13 20.42.52-1

Att åka till Japan och för två veckor bo i Tokyo var som att hitta hem. Jag reste dit med två vänner och vi bodde på ett fantastiskt hotell mitt i Shinjuku. De som vet något om Japan vet att Shinjuku är något utav det mest centrala ställena att bo på. Det mesta finns i stadsdelen och det är fantastiskt lätt att ta sig vidare runtom i Tokyo och även runtom i Japan. Kommunikationerna: Tågen, Bussarna och all kollektivtrafik fungerade perfekt och det var aldrig något problem för en utlänning med begränsad kunskap i det japanska språket då alla skyltar och alla biljettautomater även visade information på engelska.

Det finns så otroligt mycket att berätta om mina två veckor i detta himmelrike till land. Jag vet och är fullt medveten om landets problem men det faktum är att Japan är ett fantastiskt land att turista i. Oavsett om du är ute efter TV-spel, musik, mat, kultur, religion eller vad som helst egentligen. Då landet är så otroligt olikt än Sverige på så många punkter så kan de flesta hitta något fantastiskt i det landet. Jag har fullständigt förlorat mig i Japan’s mystik. Mina två veckor var så intensiva så de kändes som två månader. Tiden gick så snabbt men ändå så långsamt. När jag skriver detta så var det två dagar sedan jag kom tillbaka till Sverige. Jag har jetlag och är i ett stadium att allt känns annorlunda än hur det var innan. Sverige känns inte likadant när man har fått se hur paradiset ser ut.

2013-10-13 19.57.33-1

När jag åkte till Japan så vände jag mig med tidsskillnaden på bara ett dygn. Nu när jag är tillbaka i Sverige så har jag fortfarande inte vant mig tillbaka till det Svenska dygnet. Min kropp är i Sverige men mitt sinne går fortfarande efter Japansk tid. Det var lätt att känna sig hemma i Tokyo och jag tvekar inte en sekund på att komma tillbaka dit så snart som det bara går.

Av alla länder jag har besökt så är det hittills bara Japan som helt exakt lyckades leva upp till mina skyhöga förväntningar. Enda summeringen kan vara är att jag är helt kär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.