Jag måste erkänna en sak: Jag är inte ett stort fan av julen. Julen har aldrig varit viktig för mig. Jag uppskattar dock julen som en tid där man kan få fokusera på familjen, på att ladda batterierna en tid att på sätt och vis återuppväcka barndomen. Vad jag försöker säga är att under julen så älskar jag att återkomma till gamla spel, filmer eller liknande som jag uppskattade när jag var mindre. Det blir alltså en hel del Disney-filmer under julhelgen men det finns en annan serie som jag mer än gärna återkommer till när jag vill titta på något bekant, något man känner till och minns med kärlek.

cobra-part1-screenshot-01

Space Adventure Cobra eller Cobra som den kallades i Sverige är en gammal animeserie baserad på mangan med samma namn. Man följer piraten Cobra som egentligen inte har ett direkt huvudmål utan det är diverse små historier och sidospår som driver serien. Den röda linjen är dock att Cobra är på grund utav sina färdigheter och ett speciellt vapen (som är en protes till hans avhuggna vänsterarm) är jagad utav en liga som kallas för “The Guild”. The Guild består av diverse maffia-syndikat och de anser att Cobra är deras enda hinder emot total världsdominans.

cobra-part1-screenshot-03

Jag älskar Cobra som serie för att den blandar så mycket genres. Den är i grunden en rymdopera fokuserad på karaktärerna, men har även stora influenser utav genres såsom: noir, western, science-ficton, 70-tals deckare och gamla hederliga pirat-filmer.
Storyn är bitvis riktigt klyschig och banal men det är lite det som är poängen, det ger en  matiné-känsla som kan beskrivas som magisk.

Jag måste nämna att serien kan vid första anblick se sexistisk ut. Många karaktärer (inklusive männen) bär ofta kläder som även i strid visar mycket muskler och hud och som borde vara otroligt opraktiska när man slåss emot den intergalaktiska maffian. Om man dock analyserar karaktärerna och deras utveckling så är det kvinnorna som tar störst plats. Cobra är egentligen den enda manliga karaktären som är med i hela serien och han är väldigt anonym och identitetslös rakt igenom. De som för historien framåt och som faktiskt har en intressant utveckling är just de kvinnliga karaktärerna.

Animationerna är fantastiska även fast serien är riktigt gammal.

Eftersom den här serien är så otroligt välgjord så är den väldigt lätt att tycka om. Den tar stora inspirationer ifrån filmgenres som jag älskar och mycket av detta gör att jag älskade Cobra som ung och det är därför jag fortfarande älskar serien precis lika mycket idag. Julen för mig är nostalgi, kärlek och varma minnen. För mig så innehåller Cobra allt detta och trots dess stora brister så tar jag det för var det är: en mysig matiné-anime som passar perfekt när man efter julhelgen bara vill sitta hemma och se något underhållande.

Intro-sekvensen till serien visar perfekt atmosfären som står sig serien igenom.

Det svenska företaget Wendros gav ut serien i Sverige under mitten utav 80-talet. Serien var då precis som Starzinger berikad med en fantastisk svenskdubbning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.