Min kärlek till ett band kan förklaras i hur mycket jag har skrivit om dem. Dorena är inget undantag.
De är ett fantastiskt band som inte bara är musiker. De är också konstnärer. De får varje ton, varje takt att låta som den har en livstids historia att berätta. Det här är så långt ifrån urholkad EDM eller menlös pop som man kan komma.

Dorena är ett post-rock band och de har med sin skiva Nuet gjort sitt “magnum opus”. Perfekt utmejslade melodier som lika mycket berättar sin egen historia som att de även hör till varandra. Jag vill gå så långt så att kalla Nuet för en conceptskiva. Det är som en röd tråd som går skivan igenom (likt Russian Circles: Memorial som jag skrev om tidigare i den här listan).

dorena

När öppningen Semper är en berättelse om någonting’s början. En födelse.
Så är Her comforting touch berättelsen om den första förälskelsen.
Young hearts of Summer berättar om längtan efter att bli vuxen, att klara sig själv. Samtidigt som den berättar om den rädsla och tveksamhet man kan ha inför att växa upp.
Dandelion är när man tar sina första, självande steg ut i det okända.
My childhood friend är om när man börjar förstå sig själv, när man börjar få ordning på sitt liv.
A late farewell är den tiden som alla går igenom förr eller senare. När allt känns svårt, när man inte vet hur man ska ta sig ur det tillsynes oändliga svarta hål man har framför sig. Men det finns ändå en ljusglimt i horisonten.
The All-clear är det som för en framåt ifrån de svåra stunder man kommer uppleva under sitt liv. Det handlar om det som är varje persons egna drivkraft. Att inte ge upp. Att alltid kämpa för det man står för eller tror på.

dorena-nuet

Det här är min personliga tolkning av Nuet. Det är det fina med band som Dorena: Varje person kan hitta sin egen tolkning av varje spår, varje person kan hitta sin egen poäng och sina historier i musiken. Musik är som bäst när den inte “slår en på näsan” med sin historia utan den låter lyssnaren skapa sin egen historia. Likt en bra film så berättar den inte varje liten händelse och framförallt så lämnar den slutet öppet för egen tolkning.

Nuet är inte bara en skiva ihopsatt med egan låtar som har egna historier att berätta. Utan det Dorena bjuder med den här skivan är en kärleksförklaring till livet.

Jag har kommit till den punkt på listan där jag får svårt att bedöma skivorna efter sin musikalitet eller innovativa förmåga. Det är känslan rakt igenom som får mig att välja de platser jag gör åt dessa verk. Någon sade en gång att musik är matematik och kärlek ihopsatt till en enhet. Topp 3 av 2013 år’s bästa skivsläpp är i mitt tycke skapat av mästare inom de som de eftersträvar. Dorena har med Nuet skapat i princip en perfekt post-rock skiva.

Köp den nu! Antingen via deras officiella utgivare. Eller via digitala butiker såsom: Spotify eller iTunes.

Nuet va i sin grund en positiv skiva som lämnade en lycklig eftersmak. Plats nummer två på listan ger en betydligt mer tung och svårsmält atmosfär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.