Cult of Luna har varit efterlängtade med sitt nya album Vertikal. De har inte släppt något sedan 2009 och har knappt varit aktiva sedan den tiden. Cult of Luna är metal-världens Daft Punk (om jag får göra den liknelsen). Cult of luna är likt Daft Punk stilbildande inom sin musikgenre. Cult of Luna är ett av de band som de flesta rock eller metalband ser upp till.

Cult of Luna skapades 1998 i Umeå. Jag har alltid tyckt att Umeå är en av Sveriges guldgruvor när det gäller musik. När Göteborg står för rock/metal som är melodiös och nyskapande så står Stockholm för en metalgenre som är benkrossande och och en perfektion av det som kallas för mer “klassisk” rock/metal. Umeå står för galenskap. Umeå står för total ordning i sin anarki. Cult of Luna, Refused och Meshuggah står alla för en typ utav musik som ingen har hört innan, en genre utav musik som ingen trodde var möjlig.

cult-of-luna-50ac82517654e

Umeå är staden bakom många bra musiker och många bra band men det är med sin metal-scen som de når nya höjder. Cult of Luna, Meshuggah och Khoma blandannat har skapat en våg utav mörk, progressiv musik uppe i det kalla Norrland.

Vertikal är ytterligare en konceptskiva. Den är inspirerad av Fritz Langs gamla stilbildande epos Metropolis.
En bäcksvart Utopi som skapar en mer mardrömslik värld än något annat jag har sett inom film.

Kombinationen Metropolis + Cult of Luna hade inte kunnat bli mer självklar. Cult of Luna har en musikalitet som är svår att beskriva, deras säregna sound kan förklaras genom många olika aspekter. Det jag vill fokusera på är bandets uppsättning. Bara en sådan sak att Cult of Luna har två trummisar gör en hel del för helheten. Trumspelet i Vertikal är sinnessjukt invecklade och man kan skriva en C-uppsats i musikteori bara om hur de lyckas få till sådana surrealistiska rytmer. Trummorna sticker speciellt ut under deras live-spelningar där man ser att de båda trumslagarna alternerar emellan att spela de ledande kompen och att spela percussionbitarna i varje låt.

Vad är det som gör Cult of Luna som bra? Vad är det dem gör som är så mycket bättre än alla de andra tiotusen band som spelar liknande musik?
Cult of Luna är ett band beståendes utav proffs. Det är människor som är mästare inom det instrument de spelar. Cult of Luna är inte rädda att ta in annorlunda inslag i sina låtar. T.ex. låten Passing Through som går totalt ifrån det bombastiska sound de har i vanliga fall. Passing Through spelas nämligen väldigt nedtonat, en skrikande gittar, lite ambienta ljud och en xylofon.

Med Vertikal så gör Cult of Luna sitt bästa verk till dags dato. Det finns inget med Vertikal som inte är perfekt. För dem som gillade Vertikal så rekomenderar jag ny-releasen på skivan som är kallad Vertikal part 1 and 2. Ny-releasen innehåller nämligen några bonuspår, som dock inte håller samma nivå som resten av skivan men är helt klart värda att lyssna på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.