För de som hänger med i mina texter så är det kanske ingen nyhet att jag har lyssnat på många artister som kanske inte har nått den “stora publiken” än. Kalla dem Indie, kalla dem osignade. Det spelar ingen roll. Faktum är att några av 2013 års mest intressanta artister var inte dem som fick stor speltid på radion, de är inte dem som fick miljontals lyssningar via Spotify. De mest intressanta artisterna förra året var de som gjorde något intressant. De som gör sin musik utan en enda tanke på att “sälja skivor”. Hela min Topp5-lista har handlat om personer som drivs av kärleken till musiken.

Detta märks speciellt på det album jag har valt som första plats. Den här artisten har (under de två år jag har följt honom) visat gång på gång att han fullständigt struntar i vad som förväntas att han ska skapa för typ utav musik. Han skapar sin musik direkt ifrån hjärtat.

An0va gjorde med sitt album Ego Depletion ett stort avtryck i mitt liv. Kalla det vad du vill. Jag säger att Ego Depletion är (och borde anses som) en lika stor innovation inom den elektroniska musiken som t.ex. Daft Punk’s Discovery eller M83’s Hurry Up, We’re Dreaming. Två exempel på album som var för sig har hittat en publik, två album som var för sig på något sätt har återuppväckt och innoverat den Elektroniska musiken. Innovationen går inte att mäta med t.ex. Kraftwerk’s erövring av jorden för ett par decennier sedan. Det är heller inte poängen. De största innovationerna är inte alltid de som är de mest uppskattade eller de mest lyssnade verken. De största innovationerna som man kan åstadkomma inom musik är när artisten går ifrån att influeras av andras musik, det är när man gör något som ingen har gjort innan.

Ego Depletion An0va

Ego Depletion talar till mig på två plan. Mentalt och intellektuellt. Mentalt för att låtarna har en fantastisk förmåga utav att måla upp långa berättelser i mitt huvud. Det är långa epos som utspelar sig under 3-6 minuter, jag antar att man kan säga att de inger en typ utav “flow”.
Intellektuellt för att musiknörden i mig får en sådan otrolig stimulans av Ego Depletion. Jag skojar inte när jag säger att jag ibland kan sitta och lyssna på låtarna bara för att försöka förstå, bara för att se helheten av hur melodierna är uppbyggda. Jag försöker lyssna efter varje liten nyans av melodin, oavsett om det är en ljudslinga eller bara ett oljud. An0va är duktig på att blanda rena melodier tillsammans med ambienta ljudmattor. Han lyckas bättre med detta än de flesta band jag har hört som försöker sig på samma uppgift, och då får man ha i tankarna att An0va enbart använder sig av en gitarr, lite effektpedaler och några Gameboy-enheter.

An0va

Ego Depletion är inte bara förra årets bästa skivsläpp. Det är även en av mina absoluta favoritskivor. Jag tycker att alla som gillar progressiv musik, chiptune’s eller om man bara uppskattar stor innovativ musikalisk förmåga. Då ska ni lyssna igenom Ego Depletion. Den går att köpa eller höra gratis via hans bandcamp-sida.

Skivans bästa spår: Flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.