Jag har förut skrivit gott om den Göteborgsbaserade Owl Vison. Den Elektroniska musikern som gör sin spinn på den elektroniska genren och i princip skapar samtidigt något som bästa kan förklaras som “Death-Electro”.
Jag fullständigt älskade hans singel Holy Shit som släpptes i April tidigare i år.
Sedan så kom singeln Kill me now som var lite för lik Holy Shit men utan den där effekten som Owl Vision kan få fram med sin musik. Den effekten av att varje takt slår sönder inälvorna i din kropp samtidigt som de bryter ner varje cell i din kropp bara för att bygga nya till refrängerna. Lightshy var en klar överraskning då det var Owl Vision’s försök att ge sin musik en känsla av 80-tals syntar. Inte helt olikt det artisten Kavinsky bygger sitt sound på. Lightshy var en bra låt men jag vill ha nästa Owl Vision melodi som fullständigt förstör mig innifrån och ut.

Det jag försöker säga med mina konstiga analogier är att Owl Vision är en mästare på att bygga rytmer och mönster snarare än utstickande melodier (som annars är ett signum för parallelgenren House).
Owl Vision är på ett sätt den elektroniska motsvarigheten till band såsom Meshuggah eller Cult of Luna där rytmerna, de olika lagerna i musiken och framförallt känslan som är det viktigaste och själva grundstommen till vad hans musik bygger på.

Detta kan låta som hård kritik. Något som det bitvis är, men det är mest för att Owl Vision har lyckats med något som få har (speciellt i den urvattnade soppan av elektronisk musik). Han har skapat något eget och något som berör mig på ett känslomässigt plan.

Hans senaste singel Damnation berör mig på ett känslomässigt plan. Det är en låt som är repetativ utan att vara tjatig. Det är en låt som är skitig och skaver utan att vara omöjlig att lyssna på. Det är en låt som med sina intrikata ljudkanaler skapar en ljudbild som jag som ljudnörd bara skulle kunna önska att kunna skapa något i närheten utav. Damnation är inget för dig som helst lyssnar på Avicii eller Calvin Harris.
Det är snarare något för dig som vill ha något mer av musiken. Något för dig som uppskattar att musik kan medföra betydligt mer nyanserade känslor än bara “Hat eller kärlek”. Det är något för dig som likt mig kan sitta i timmar och bara försöka analysera hur de olika spåren, hur de olika ljuden och effekterna lyckas samarbeta så väl för att skapa en sån enkel men ändå ett sådant kraftfullt resultat.

Damnation är en låt som lyckas bryta ned mig i verserna bara för att bygga upp mig och göra mig starkare till varje refräng. Det är en låt som jag älskar och mina förhoppningar för hans nästa verk är skyhöga.

Detta var ingen recension, det var ett kärleksbrev.

Ladda ned Damnation gratis via Owl Vision’s Soundcloud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.