Det finns många nya intressanta band som just nu dyker upp i den annars så mättade Hårdrocks/metal marknaden.
Jag fick höra för någon månad sedan om Stockholmsbaserade bandet Hidden Finder.
De har nyligen släppt två nya singlar som heter The Cunning Craft och Sneaking Thoughts.

The Cunning Craft påminner om klassisk doom-metal som möter Mustasch liknande gittarslingor.
Låten i sig står mestadels på samma tongrunder och bygger mest upp och lägger till lager ju längre in i låten som man kommer. Det är svårt att höra sången i den här låten så jag vet inte om det beror på brister i mixningen eller om det är meningen att sången ska vara mer som ett “rytmiskt instrument”. Hursomhelst så gillar jag stommen i låten, hur ett repetetivt musikaliskt skellet bara får mer kött på sig för varje ny vers, varje ny brygga och varje ny refräng. Jag tycker dock att mixningen är på en alldeles för låg nivå för att musiken ska komma fram till sin fulla rätt. Det vore till låtens fördel om bandet kunde få tillfälle att göra en nyinspelning med en bättre mixning.

Sneaking Thoughts har en post-metalaura som fastnar snabbt hos mig. Långsamma drönar-gittarer som skapar ifrån första sekunden en skön ljudmatta. Hela uppbyggnaden känns mer självklar och mer intressant än i The Cunning Craft och jag gillar Cult of Luna-vibbarna som jag får av låten.
Mixningen är bättre här och låten känns mindre stökig än i The Cunning Craft. Jag kan uppskatta starka ljudmattor men då är det som sagt otroligt viktigt att mixningen sitter som den ska. Sneaking Thoughts är en rätt så bra låt och om man bara vill ha en låt att kolla in när man ska upptäcka Hidden Finder så är det värt att börja med denna.

Bandet har en stor potential men de måste få hjälp med att “snygga till” låtskrivandet. Se till att de olika lagren i musiken är så tajt som den bara kan bli och framför allt att de har en duktig mixproducent som vet hur de ska få fram sitt sound på bästa sätt.
Det ska bli intressant att se hur bandet fortsätter att utvecklas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.